Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt vaccinatieplicht geen 'allerlaatste optie'

Foto: ANP

De minderheid van de Stelling van de dag is het eens met de stelling: de vaccinatieplicht moet in Nederland alleen ingevoerd worden als allerlaatste optie. Het gaat om 36,3 procent van de deelnemers. De meerderheid, 63,8 procent, ziet liever helemaal geen vaccinatieplicht of vindt juist dat zo'n plicht best eerder zou mogen worden ingevoerd: 'Het liefst al vanaf maandag.'

En aantal van de deelnemers die 'oneens' stemden, willen eigenlijk helemaal geen vaccinatieplicht. ,,Ik vind het geen goed idee om mensen te dwingen tot een vaccinatie. Dit moet echt niet gebeuren. Hierdoor raken onze grondrechten geschaad", laat iemand als reactie achter.

Toch zijn er ook veel deelnemers die zo'n vaccinatieplicht best zien zitten. Zo laat iemand weten: ,,Meteen mee beginnen. Het gaat hier om de volksgezondheid en dat is geen individuele keuze."

Nood breekt wet, vindt een andere deelnemer die 'oneens' stemde: ,,Je kan het overgrote deel van de bevolking niet langer "gijzelen" omdat de minderheid eigenwijs is. Daarnaast zijn in het verleden ook bepaalde vaccinaties verplicht geworden. Wel moet er betere voorlichting gegeven worden."

'Zelfbeschikking erg belangrijk'

Ruim één op de drie van de deelnemers is het wel eens met de stemming. Volgens hen is vaccinatieplicht in Nederland echt de allerlaatste optie. ,,Ik vind het zelfbeschikkingsrecht erg belangrijk." Daar zijn meerdere deelnemers het mee eens. Zo laat een ander weten: ,,Wij zijn nog altijd baas over ons eigen lichaam."

,,Maak er geen verplichting van het wantrouwen jegens de overheid wordt alleen maar groter", laat een andere deelnemer weten.

Nieuws

Meest gelezen

menu