Uitslag Stelling van de dag: Praktisch iedereen vindt de accijnzen op benzine en diesel veel te hoog. 'Laat ze eerst het kwartje van Kok er maar eens afhalen'

'Het percentage accijns zou niet hoger mogen liggen dan btw-tarief.' Foto Shutterstock

93 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: De accijnzen op benzine en diesel zijn veel te hoog. „Dit is letterlijk de burger uitmelken.”

In Nederland is de grens van 2 euro voor een liter benzine voor het eerst ooit werd gepasseerd. We horen daarmee bij de duurste landen van Europa. Van de gekke, vindt het overgrote deel van deelnemers aan de Stelling van de dag. „Dit is letterlijk de burger uitmelken”, zegt iemand. „Laat ze eerst het kwartje van Kok er maar eens afhalen zoals toentertijd beloofd is”, zegt iemand anders.

„De prijs van brandstof blijft door de jaarlijks stijgende accijnsverhoging veel te duur”, zegt iemand. „Elk jaar worden de accijnzen geïndexeerd en omhoog gebracht, ook al is de brandstofprijs dalende.” Iemand anders zeg: „Daar komt de btw nog bovenop! In enkele zuidelijke landen gaat de belasting naar beneden, maar dat zal hier nooit gebeuren. Rupsje nooit genoeg. Deuk in de koopkracht.”

We betalen veel te veel aan de overheid

„Het percentage accijns zou niet hoger mogen liggen dan btw-tarief”, zegt iemand. „Deze zouden ze zelfs aan elkaar moeten koppelen en niet alleen in dit geval. Nog beter is om de regel in te stellen dat er maar één keer accijns of belasting af mag gaan. We betalen veel te veel aan de overheid. Ze doen er veel goeie zaken mee maar ook veel nutteloze. Waar we geen enkele inspraak op hebben.”

Verschillende mensen vinden het openbaar vervoer geen geschikt alternatief. „Dat je voor brandstof moet betalen is prima. Maar dat je uitgemolken wordt terwijl je vanwege ontbrekend goed ov toch echt de auto moet gebruiken, is niet oké.”

En dus zit er volgens velen weinig anders op dan over de grens te tanken: „Echt belachelijk, die prijzen”, zegt iemand. „In België kost de benzine 1.45 euro.” „Ik tank áltijd in Duitsland”, zegt iemand anders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu