Uitslag Stelling van de dag: Ruim driekwart van de mensen zou vaker met het ov gaan als het goedkoper was. 'Kijk maar eens naar andere landen'

Foto: ANP

Zou jij vaker met het ov gaan als het goedkoper was? Meer dan driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de dag in elk geval wel. ‘Kijk maar eens naar andere landen, het kan echt wel goedkoper.’

Nu we veel minder thuiswerken dan tijdens het hoogtepunt van het coronavirus, is de drukte op de wegen weer als vanouds. Veel mensen schaften in de coronaperiode een tweedehands auto aan en kiezen ervoor om daarmee naar hun werk te gaan.

Dat terwijl de bezettingsgraad van het openbaar vervoer op 70 tot 75 procent is blijven steken. „Reizigers zitten te dicht op elkaar en er is vaak geen conducteur die je kunt aanspreken op lawaai in de stiltecoupé”, reageert een van de stemmers.

Gemak van auto

We hebben in Nederland vaak voordeelkaarten waarmee een rit in het ov goedkoper is, maar dat is voor een van de lezers niet altijd even handig. „Dan mag je pas na 9 uur vertrekken. Als je in het Noorden woont, ben je pas na 12 uur op de plaats van bestemming.”

Vooral het verschil met (en het gemak van) de auto komt vaak terug. „De auto is goedkoper (en vaak sneller), zeker als je met twee of meer personen reist. Huisadres-Maastricht drie uur met de auto. Trein bijna vijf uur. Voor drie personen ruim 80 euro enkele reis. Met de auto ruim 50 euro volgens de ANWB”, schrijft de een.

Frequenter rijden

Een ander sluit zich daarbij aan. Die stemmer noemt een goedkoper ov een goed punt, „want dat is weer goed voor de stikstof en co2”. Niet iedereen is overigens positief over het bus en trein.

Vooral de locaties van haltes en stations worden als minpunt genoemd om niet vaker met het openbaar vervoer te gaan. „Met de auto 20 minuten, met openbaar vervoer 60 minuten”, schrijft de een. „Het ov zou zelf frequenter moeten rijden. Vaak is er nu uitval door te weinig personeel en/ of defect materieel”, voegt de ander toe.

Nieuws

Meest gelezen

menu