Uitslag Stelling van de dag: Ruime meerderheid vindt dat studenten die onder leenstelsel vielen, ruimhartige compensatie verdienen. 'Te zot voor woorden dat zij dupe zijn van fout kabinet'

Protest tegen leenstelsel. Foto: ANP/Bart Maat

84 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Studenten die onder het leenstelsel vielen, verdienen een ruimhartige compensatie.

Ja dus, studenten die onder het leenstelsel vielen, moeten ruimhartig gecompenseerd worden. Dat vindt een ruime meerderheid van deelnemers aan de Stelling van de dag.

Hoeveel compensatie precies? „Minimaal 12 maanden x 3 jaar x 300 euro basisbeurs = 14.400 euro”, berekent iemand. „Dit bedrag zou kwijtgescholden moeten worden.”

„Hetzelfde wat hun voorgangers en toekomstige studenten ontvangen”, zegt iemand anders. „Er is sprake van ongelijkheid als studenten van het leenstelsel niet hetzelfde krijgen.”

‘Jeugd heeft de toekomst’

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst van deze studenten. „Ze zeggen altijd: de jeugd heeft de toekomst. Dit geldt absoluut niet voor diegenen die onder het leenstelsel vallen/vielen. Zij hebben enorm hoge schulden en geen kans om een huis te kopen in deze dure tijd!”

„Het is bizar dat wij als land een hele grote groep jonge mensen een grote achterstand geven op de maatschappij, enkel omdat zij onder het leenstelsel vielen”, zegt iemand. „En daarbij reken ik ook hen die de schuld zo laag mogelijk hebben proberen te houden door veel te werken en hierdoor veel stress hebben gehad en nauwelijks van hun studententijd hebben kunnen genieten.”

„Te zot voor woorden dat deze studenten dupe zijn van fout kabinet”, zegt iemand. „Het zou al enorm helpen wanneer deze schuld niet gaat meetellen voor het aanvragen van een hypotheek”, zegt iemand anders.

‘Meer geld, meer feesten’

De oneens-stemmers (16 procent) hebben het niet zo op studenten en menen dat zij zich willens en wetens in de schulden steken: „Meer geld naar studenten betekent nog meer feesten, nog meer overlast.”

Nieuws

menu