Uitslag Stelling van de dag: Ruime meerderheid vindt de 1,5 meter afstand-regel eigenlijk best wel prettig. 'Niet in je nek gehijgd worden is toch wel fijn?'

'Een beetje meer ruimte om je heen is best fijn.' ANP

80 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Ik vind de 1,5 meter afstand-regel best prettig. „Ik sta sowieso niet graag op een ander zijn lip.”

Vanaf 25 september kunnen we de anderhalve meter afstand laten varen. Lang niet iedereen verheugd zich erop, zo blijkt uit de uitslag van Stelling van de dag: „Dat gehijg in je nek hoeft voor mij niet meer, daarom vind ik de 1,5 meter heel prettig”, zegt iemand.

„Zou gewoon standaard mogen zijn”, zegt iemand anders. „Een beetje meer ruimte om je heen is best fijn. Sommige mensen mogen ook wel 5 meter afstand houden.”

Zoenen mag ook wel afgelopen zijn

Het zoenen ter begroeting mag voor deze mensen ook wel afgelopen zijn: „En schaf die 3 ongemakkelijke zoenen ook af, een beleefde knik met oogcontact is voldoende.”

„De ‘drie-klapzoenen-maatschappij’ hoeft zeker niet terug”, zegt iemand. „Maar iets meer bij elkaar in de buurt komen is wel oké. Tot die tijd zal enig afstand toch nog wel bewaard moeten worden, meestal.”

De oneens-stemmers (20 procent) missen vooral het contact met andere mensen en zijn blij dat we straks geen afstand meer hoeven houden: „Af en toe is het inderdaad wel prettig maar over het geheel genomen vind ik deze regel toch niet fijn. Zeker in gezelschap met meerdere mensen mis ik toch het ‘close-zijn’ in discussies.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu