Uitslag Stelling van de dag: Ruime meerderheid vindt verplichting om minstens vier jaar te wonen in je nieuwe huis een goede zaak. 'Zou ook voor duurdere woningen mogen gelden'

Woonplicht een goede zaak Foto: ANP

79 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Verplichting om minstens vier jaar te wonen in je nieuwe huis is een goede zaak. „Geeft huisjesmelkers géén kans meer en starters wél.”

Wie een huis koopt in Groningen met een WOZ-waarde onder de 305.500 euro, moet daar minstens vier jaar zelf in wonen. Met die nieuwe regel hoopt de gemeente starters meer kansen te geven op de woningmarkt. Deelnemers aan de Stelling van de dag reageren enthousiast: „Geeft huisjesmelkers géén kans meer en starters wél.”

Veel mensen hadden wel graag een andere WOZ-waardegrens gezien: „Dit zou ook voor duurdere woningen, tot 500.000 euro, mogen gelden.” Iemand anders zegt: „Zo krijgen veel meer mensen kans op een woning. Alleen 305.500 euro had beter iets van onder de 400.00 euro mogen zijn met de huidige huizengekte.”

Vastgoedspeculatie even laag als drugs dealen

„Dit mag veel verder gaan”, zegt nog iemand. „Particuliere woningverhuur is een schandaal. Waarom mag iemand grove winsten behalen over de primaire levensbehoeften van anderen? Ga maar gokken met je geld in het casino, koop krasloten, heb ballen en investeer in iets nuttigs, god behoede dat je een echte ondernemer wordt. Vastgoed speculatie is hetzelfde lage gedrag als drugsdealen en mag verboden worden.”

De oneens-stemmers (21 procent) vinden de maatregel een blijk van onvermogen en bemoeizucht: „Dit is het onvermogen van de diverse overheden om voldoende woningen te bouwen af te wentelen op anderen”, zegt iemand. „De gemeenten en de overheid moeten zich niet bemoeien met privé-eigendommen van burgers. Slaat nergens op zo’n maatregel.”

Anderen vinden vier jaar aan de lange kant. „Een jaar is meer dan genoeg”, zegt iemand. „Wat als je moet verhuizen voor je werk? Dan kom je echt in de problemen.”

Er zijn ook mensen die vrezen dat de regel juist averechts gaat werken: „De regel van 305.500 euro werkt prijsopdrijvend. Tevens worden er door huisjesmelkers geen enkele woning aan de markt onttrokken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu