Uitslag Stelling van de dag: Ruime meerderheid wil kerncentrales om de klimaatdoelen te halen

De kerncentrale in Doel bij Antwerpen. Foto: Shutterstock

Nederland moet zeker twee kerncentrales bouwen om de klimaatdoelen te halen. Dat vinden zeven van de tien deelnemers aan Stelling van de dag.

‘We redden het niet met zon en wind’

De meeste voorstanders van kernenergie benadrukken dat het met windmolens en zonneparken niet gaat lukken om de uitstoot van CO2 voldoende naar beneden te brengen.

Wind en zon leveren simpelweg te weinig energie op om ons land te voorzien van voldoende groene stroom, zo is de breed gedragen gedachte. Bovendien verpesten die grootschalige windparken en zonneweiden onze leefomgeving, vinden veel voorstemmers.

Een greep uit de reacties
- ,,Kerncentrales zijn de enige mogelijkheid om onze levenstandaard in stand te houden.’’
- ,,Windmolens en zonneparken leveren te weinig stroom, zelfs als je ons hele land er mee vol zet.’’
- ,,De nadelen van kernenergie leveren niet op tegen de voordelen.’’
- ,,Kernenergie is schoon en veilig.’’
- ,,Twee kerncentrale is nog te weinig.’’
- ,,Kerncentrales prima, maar niet in de Eemshaven. Zet ze maar in Limburg en op het Binnenhof.’’
- ,,Met kernenergie kunnen we hopelijk zonder Russisch gas.’’

Tegenstanders wijzen vooral op het afvalprobleem

De tegenstemmers wijzen vrijwel allemaal op het afvalprobleem van kernenergie. Het radioactieve afval van kerncentrales moet duizenden jaren veilig worden opgeslagen. Daar kunnen we ons nageslacht niet mee opzadelen, zo klinkt het keer op keer. ,,We kunnen geen garanties geven voor veilige opslag van het afval.’’ En ook: ,,Ons nageslacht opzadelen met afval dat nog duizenden jaren radioactief blijft!’’ Of deze: ,,Levensgevaarlijk afval honderdduizend jaar veilig opslaan? Men kan niet eens een virus de baas!’’

Onveilig

Ook de (on)veiligheid van kerncentrales wordt vaak genoemd. ,,Kernenergie is onveilig. Er kunnen verschrikkelijke rampen mee gebeuren!’’ Of simpelweg: ,,Tsjernobyl en Fukushima.’’ En ook: ,,Zijn we de problemen met kerncentrales nu alweer vergeten?’’

Nieuws

menu