Uitslag Stelling van de dag: Vrijwel iedereen vindt dat de overheid moet ingrijpen tegen de stijgende energieprijzen. 'Wanbeleid door de overheid hoeft niet door de burger betaald te worden'

'Wanbeleid door de overheid hoeft niet door de burger betaald te worden' Foto: Shutterstock

94 procent is het eens met de Stelling van de dag: De overheid moet ingrijpen tegen de stijgende energieprijzen. „Het vrije marktprincipe werkt hier niet. Het is gewoon ordinair grof geld verdienen.”

De stijgende energieprijzen en de vraag of de overheid moet ingrijpen, maakt veel los bij iedereen die reageerde op de Stelling van de dag. „Ik ben het eens met de stelling”, zegt iemand, „in zoverre dat de overheid zelf de oorzaak van de ellende is en dus desnoods via de rechter gedwongen kan en moet worden op te houden met idiote belastingen die ze besteden aan groene energiesubsidiejagers. Wij moeten als bevolking in actie komen!”

Iemand anders zegt: „Ik ben eigenlijk te kwaad om te reageren. Zoveel kortzichtigheid van energiebedrijven en ook van de regering. Waarom zijn onze gasreserves niet op orde vlak voor de winter? Waarom zijn er vorige jaren geen goede langetermijncontracten afgesloten? Energiebedrijven en regering moeten toch aan de lange termijn denken doen en zich niet laten meeslepen in de waan van de dag waardoor er nu allerlei paniekmaatregelen genomen moeten worden die onevenredig veel geld gaan kosten. De gewone man moet er weer voor bloeden!”

‘Het is Gods geklaagd.’

Niet eerder werd er met zo veel boosheid en afkeuring gereageerd op de stelling: „Onze overheid heeft jarenlang ons gas voor een appel en een ei verkocht naar het buitenland en hier onmens veel geld mee verdiend en laten ons nu met de brokken zitten. Te weinig gas en een hoop ellendige bevingsschade die maar niet afgehandeld wordt. Het is Gods geklaagd.”

Volgens velen is de privatisering van nutsbedrijven veel te ver doorgeschoten, met alle ellende van dien. „Het vrije marktprincipe werkt hier niet”, zegt iemand. „Het is gewoon ordinair grof geld verdienen.” „De nutsbedrijven zouden sowieso weer onder de overheid moeten vallen”, zegt iemand anders. „Was vroeger ook zo. Nu zitten er veel graaiers die alleen op geld uit zijn.”

Ingrijpen is dus nodig, in ieder geval ‘als doekje voor het bloeden voor dit jaar’, zoals iemand het noemt. „Maar”, waarschuwt deze persoon, „mensen moeten ook nadenken op wie ze stemmen. Jarenlange privatisering (door aanmoediging juíst ook van PVV/FVD/JA21) heeft dit veroorzaakt.”

‘Belasting verlagen’

„Wanbeleid door de overheid hoeft niet door de burger betaald te worden”, zegt iemand. Maar wat dan wel een oplossing is? Belasting verlagen, zeggen veel mensen. „Ingrijpen kan eenvoudig door de belastingen op energie voor consumenten drastisch te verlagen.”

„Ten eerste moeten belastingen op energie en gas worden gehalveerd. Ten tweede moet er openheid komen over de contracten die met buitenland zijn overeengekomen met betrekking tot de prijzen van ons gas. En tot slot dienen grootverbruikers eerlijke prijzen te betalen ten opzichte van kleinverbruikers, zonder dat dit ten koste gaat van verhoging van prijzen voor particulieren.”

En toch maar alle ballen op kernenergie misschien? Zeker, volgens deze deelnemer: „Alle accijns moet er vanaf en we moeten kernenergie gaan gebruiken. Weg met de windmolens (vogelkillers en landschapsvervuiling)!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu