Uitslag Stelling van de dag: ruime meerderheid vindt dat horeca ook na middernacht weer open moet. 'Mensen drinken op andere plekken wel verder'

Foto: ANP

UMCG-viroloog Bert Niesters plaatste vrijdag zijn vraagtekens bij de coronamaatregel dat de horeca om 24.00 uur moet sluiten. Sterker nog: hij vindt dat de maatregel overboord moet. En hij is niet de enige: bijna 70 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag is het met hem eens. ‘Je verspreidt de drukte en niet iedereen is tegelijk om 0.00 uur naar buiten.’

„Het idee daarachter is dat men na twaalven aan de alcohol zit en wat losbandiger wordt”, zei Niesters over de maatregel. ,,Maar iedereen binnen is getest of gevaccineerd, en bovendien begint men gewoon eerder en is men dan ook eerder dronken. Dat lijkt me geen probleem”, voegde hij eraan toe.

Hij vindt gehoor bij de deelnemers aan de stelling. „Wat je na middernacht kunt oplopen, kan ook daarvoor”, zegt de een. „Iedereen die binnen is heeft een QR-code. Springt het virus na middernacht dan ineens naar binnen?”, vraagt een ander zich af.

Rust op straat

Mensen die het niet eens zijn met de stelling, noemen vooral de rust op straat als een bijkomend voordeel. Wanneer de horeca om middernacht gesloten blijft, is „de zuipellende en de nare gevolgen waarmee die gepaard gaat ook relatief mild. Denk aan agressie en dingen vernielen.”, zegt een tegenstander.

‘Voor iedereen beter’

Een deelnemer somt allerlei voordelen op. Een ander zoekt de voordelen voornamelijk bij de zorg. „Het scheelt aanzienlijk aan vechtpartijen en andere incidenten die slachtoffers tot gevolg hebben wegens dronkenschap. De druk op de zorg zal hoe dan ook toenemen als het nachtleven weer zal beginnen. En waarom eigenlijk? Is het nog steeds stoer om te laten zien dat je zo dronken als een tor bent?”

Nieuws

Meest gelezen

menu