Uitslag Stelling van de dag: driekwart van de stemmers vindt verhoging van de hypotheekrente een goede zaak

Illustratie: Shutterstock

Een forse meerderheid van de stemmers, 74 procent, is het eens met de Stelling van de dag ‘Goed dat de hypotheekrente omhoog gaat’.

De verhoging van de hypotheekrente door Rabobank is volgens kenners het begin van het einde aan de extreem lage rentestanden. Dit zal effect hebben op de huizenmarkt volgens de experts. Een flink deel van de stemmers denkt dat ook. Het ‘brengt rust op de huizenmarkt’ vermoedt de een, en de ander verwacht (of hoopt) dat het tot ‘eindelijk weer een gezondere economie leidt’.

De hypotheekrente heeft nu dus een stijgende lijn ingezet en, zo hoopt een stemmer, ‘dan krijgen we misschien ook meer spaarrente’.

Einde verhaal

Een tegenstemmer ziet het somber in. ‘We kunnen nu al geen huis kopen. Met een oplopende rente is een huis kopen einde verhaal. Huren is ook te duur voor ons, dus blijft het dat we gedwongen in een vakantiehuisje op de verkeerde plek moeten blijven.’

Ook een andere stemmer is niet optimistisch, ‘omdat het niet helpt’. Hij of zij geeft hierbij een behoorlijk uitgebreide toelichting: ‘Het verschil tussen arm en rijk wordt hierdoor alleen maar groter. Er worden nog steeds te weinig huizen gebouwd en al helemaal niet voor starters en sociale woningbouw! Als er wordt gebouwd is het in de duurdere sector. Meer starterswoningen met een lage hypotheek zou helpen de woningnood te verlichten. Bij een hogere hypotheek sluit je starters uit die het al moeilijk genoeg ben op de woningmarkt.’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu