Uitslag Stelling van de dag: meerderheid merkt de toegenomen agressiviteit zelf ook

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/Peter Ziegler

De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de dag merkt de toegenomen agressie ook. 66 procent is het oneens met de stelling: Ik merk weinig van de toegenomen agressie. „Zoveel mensen zijn geërgerd en hebben een kort lontje. Er is zoveel oordeel over elkaar.”

Veel mensen geven verschillende situaties aan waarin zij meer agressie tegenkomen. „Ik merk het in het verkeer. Het wordt harder en agressiever”, vertelt de een. Iemand anders schrijft vooral op tv en internet veel nodeloze agressie te zien. Weer iemand anders haalt ook de agressie op sociale media aan. „Echt ongelooflijk, de toegenomen agressie. Schelden, smijten met vooroordelen. Ik maak mij echt ongerust.”

Frustratie

Een persoon geeft aan bij zichzelf een verandering te zien. „Het is agressiviteit die ik eerder nooit had. Dat komt door wat je ziet in je omgeving en voorgeschoteld krijgt via de media. Iedereen doet maar waar hij of zij zin in heeft”, schrijft diegene.

Twee beroepsgroepen komen een paar keer voorbij in de reacties: het onderwijs en de zorg. „Ik werk in de zorg en kom helaas wel agressie tegen. Ik snap best dat sommige mensen gefrustreerd zijn omdat ze vastlopen, maar ik als werknemer kan daar niets aan doen”, reageert er iemand. „Ik werk in het voortgezet onderwijs. Die sector is marktleider burn-out en ik begrijp wel waarom”, schrijft iemand anders.

Omgeving

Niet iedereen merkt veel van de toegenomen agressie. Veel eens-stemmers geven aan dat ze het niet per se zelf meemaken, maar wel signaleren. „In mijn omgeving gaat het er nogal vreedzaam aan toe. Wel zie ik op tv en internet veel nodeloze agressie”, licht de een toe. „In de regio valt het denk ik nog wel mee. Het probleem speelt eerder in de steden”, vult een ander aan.

‘Persoonlijke acceptatie’

Volgens een andere eens-stemmer is agressie van elke tijd. „In de jaren ‘60 had je de bouwvakkersrellen, in de jaren ‘80 de kroningsrellen. Het voetbalgeweld is ook van elke tijd. Persoonlijk ben ik daar nooit bij aanwezig, maar het is wel zo dat het korte lontje van tegenwoordig héél kort is geworden. De persoonlijke acceptatie is meestal heel ver weg.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu