Uitslag stelling: meerderheid heeft alle begrip voor boosheid bij boeren

De boerenacties woensdag in Stroe. Foto: ANP / Sem van der Wal

Van alle deelnemers aan de stelling van de dag heeft tweederde (67 procent) er alle begrip voor dat sommigen van hen hun emoties laten gaan.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde woensdag dat de Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) maar beter niet naar Stroe konden gaan. Hun veiligheid zou niet gegarandeerd kunnen worden. Kennelijk was de dienst bevreesd voor heethoofden die helemaal doorslaan.

Koningsgezinden tussen de revolutionairen

„Welke emoties zou je zelf hebben als de poten onder je bestaan weggezaagd worden”, stelt iemand. „Alsof koningsgezinden iets te zoeken hebben tussen de revolutionairen”, zegt een ander. „Boeren worden volledig onterecht weggezet als criminelen”, klinkt het.

Toch maken sommige deelnemers zich zorgen over de radicalisering. „Het wordt steeds meer een militante groepering, zoals de Hell’s Angels”, stelt iemand zorgelijk. „Kijken naar de toekomst en veranderingen omarmen in plaats van vasthouden aan het verleden”, zo adviseert een voorstander van de stelling.

Maar ze hoeven zich niet in te houden, vindt iemand. „Boeren moeten juist stoppen met de redelijkste zijn, en nu keihard het gevecht met de overheid aangaan. Ze zijn al te lang aan het meebewegen geweest.”

Nieuws

Meest gelezen

menu