Uitslag stelling van de dag: ruime meerderheid is voor zware sancties voor Rusland (zelfs als die onszelf ook raken)

Wereldwijde protesten tegen Russische invasie houden aan ANP

88 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Het is goed dat er zware sancties voor Rusland volgen, zelfs als ze onszelf ook raken. „Zelfs als Groningen weer gas moet leveren.”

Een ruime meerderheid (88%) vindt het belangrijk dat de rest van de wereld streng handelt in reactie op de oorlog van Poetin in Oekraïne. Zware sancties zijn geboden, zelfs als dat betekend dat we onszelf daardoor ook in de portemonnee raken. „Dat staat namelijk in geen verhouding tot de gevolgen in Oekraïne en op termijn voor de rest van Europa”, is een van de reacties.

Een aantal eens-stemmers hopen dat strenge sancties ervoor zorgen dat Poetin snel de steun van het Russische volk verliest. Dat zou een grootschalig militair conflict tussen kernmachten kunnen voorkomen. „We moeten Rusland zoveel mogenlijk treffen en isoleren , zodat de Russen allemaal merken wat Poetin veroorzaakt heeft... Zodat ze hem zelf afzetten”, is een van de redeneringen.

Een enkeling gaat een stap verder: „Nog beter was geweest een precieze aanval door de NAVO op het Kremlin, uitschakelen die handel.”

‘Sowieso leegpompen’

De oneens-stemmers zijn er niet zeker van dat sancties, hoe zwaar ook, het gewenste effect zullen hebben. „Op zich klinkt het goed, sancties, maar helaas zullen die alleen de bevolking treffen, zowel in Rusland, de Oekraïne en ook in Nederland. Poetin zal zich er niets van aantrekken, hem kan het niet schelen of ‘het volk’ crepeert.”

Nieuws

menu