Het energiebeleid in de westerse wereld is oliedom. We mogen wel eens leren olieslim te handelen | opinie

'De cv-ketel staat op 60 graden is ook prima.' Foto: Shutterstock

De Europese Unie is afhankelijk van landen als Rusland, niet alleen als het gaat om aardgas maar ook wat betreft kolen, uranium en olie. Dat vindt Herman Damveld al jaren oliedom. Volgens hem wordt het tijd dat we olieslim worden.

Ik houd me al mijn halve leven bezig met energie, kernafval, aardgas en noem maar op. Maar deze week bleek ook ik oliedom te zijn. Ik kwam erachter hoe ik in 5 minuten jaarlijks zo’n 60 kuub aardgas kon besparen terwijl ik daar verder in huis helemaal niks van merkte.

Het lijkt raadselachtig, maar dat is het niet. Ook bij mij stond de temperatuur van de cv-ketel afgesteld op 80 graden. Ik had al eens gehoord dat het ook lager kon, maar durfde dat niet uit te voeren totdat ik de nieuwe website zetmop60.nl tegenkwam.

De cv-ketel staat op 80 graden om er zeker van te zijn dat op dagen met hele strenge vorst mijn huis ook goed genoeg verwarmd kan worden. Maar die hele strenge vorst hebben we al jaren niet en daarom is 60 graden ook prima. Via die website kon ik in 5 minuten de temperatuur op 60 graden zetten en zo 60 kuub aardgas besparen. Bij de huidige gasprijs levert me dat per jaar een voordeel van ruim 100 euro op. Mooi meegenomen, toch?

Regeringscampagne om energie te besparen

Deze informatie werd nu pas bekendgemaakt, op het moment dat de regering begon met een campagne om energie te besparen. Dat vond ik niet opmerkelijk. Immers, al tientallen jaren leeft het idee dat alle vormen van energie altijd in onbeperkte hoeveelheden en heel goedkoop beschikbaar zijn. De prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne gooiden wat dit betreft roet in het eten. Alle reden derhalve om terug te keren naar de basis: wat is energie?

De definitie van energie is vrij eenvoudig: energie is de mogelijkheid om arbeid te leveren. Maar wat is dan arbeid? Arbeid is, eenvoudig gezegd, een verandering in de omgeving. Wanneer een bal stilligt, verricht hij in principe geen arbeid. De bal heeft dus geen energie. Wanneer we de bal aan het rollen brengen, geven we de bal energie mee in de vorm van beweging.

Het gaat om een natuurkundige grootheid die de geschiktheid aangeeft om arbeid te verrichten of warmte af te geven. Dit drukken we uit in watt (afgekort W), de energie per tijdseenheid, bijvoorbeeld per uur. Die term komt ook voor in het gangbare begrip kilowattuur. Kilo betekent duizend, een kilogram is immers duizend gram. En zo is een kilowattuur (kWh) ook duizend wattuur.

Een bergbeklimmer trapt gedurende een lange periode 370 watt

Een voorbeeld uit het wielrennen. Een bergbeklimmer als Steven Kruijswijk trapt gedurende een lange periode 370 watt. Kruijswijk levert in 3 uur bergop duizend wattuur, 1 kWh.

Een vergelijking. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 3500 kWh elektriciteit per jaar. Genoemde wielrenner moet zo’n 10.000 uur bergop rijden voordat hij 3500 kWh heeft geleverd en een jaar telt slechts 8760 uren.

Om het bergbeklimmen vol te kunnen houden moet Kruijswijk goed eten. De energie van etenswaren wordt weer op een andere manier uitgedrukt, namelijk in calorieën. Op de verpakking van voedsel staat dan ‘kcal’ (dat is een kilocalorie, 1000 calorieën) en ‘kJ’ (dat is 1000 joule). Calorie en joule zijn niet hetzelfde. Gezonde mensen hebben volgens het Voedingscentrum gemiddeld 2,25 miljoen calorie per dag nodig, dat is omgerekend ongeveer 10 miljoen joule. Goed om op te letten als u in de winkel bent.

Minister Oliezaken in Saudi-Arabië

Tijdens de eerste oliecrisis in 1973 was sjeik Yamani minister van Oliezaken in Saudi-Arabië. Ik weet nog heel goed dat hij fijntjes opmerkte dat de fijnchemie aardolie gebruikt als grondstof voor medicijnen en dat Europa ook wat dat betreft niet zonder olie kon. Ik dacht toen aan het woord oliedom en stelde vast dat Yamani olieslim was. Sindsdien vind ik vaak dat het energiebeleid in de westerse wereld oliedom is. We mogen wel eens leren olieslim te handelen.

Herman Damveld is zelfstandig onderzoeker en publicist te Groningen; veel meer gegevens over (kern)energie staan in zijn net verschenen document op http://houdgroningenovereind.nl/Kernenergie2022-1.html

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu