Commentaar: Geef corporaties meer armslag tegen de woningnood

Foto: ANP/Lex van Lieshout

Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Dat zijn veel wanhopige zoekers op de woningmarkt, zo blijkt uit verhalen zoals die ook afgelopen zaterdag in deze krant verschenen. Duizenden, veelal jonge mensen zijn op zoek naar een huis dat er niet is. Voor hen niet althans. Ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning, waarvan er overigens ook lang niet genoeg zijn, maar te weinig om met succes een bod uit te kunnen brengen op de oververhitte markt van koopwoningen. En anders zit er wel een studieschuld dwars.

Tenzij ze het geluk hebben te beschikken over ouders met een goedgevulde beurs, zijn ze veroordeeld tot een huurwoning in de vrije sector. Maar omdat de vraag ook daar groot is, en de huurbescherming minimaal, staan hen daar torenhoge huren te wachten.

Een welvarend land met woningnood, kan dat? Ja dus, Nederland bewijst het. We komen naar schatting ruim 300.000 huizen te kort. De bevolking groeit en de gezinsgrootte neemt af. En we bouwen al jaren minder dan nodig is.

Ons land kampte eerder met zo’n situatie, na de Tweede Wereldoorlog. In de decennia daarna werden er honderdduizenden woningen uit de grond gestampt. Daarbij was een grote rol weggelegd voor een sturende overheid en voor de woningcorporaties, die niet alleen bouwden voor de onderkant van de markt, maar ook het middensegment bedienden. En het is juist dat deel van de markt waar veel starters nu een plek zouden willen vinden.

Bouwen woningcorporaties dan niet meer voor dat segment? Nee, dus. Want dat mogen ze volgens ons geliberaliseerde woningbeleid niet meer. Daar hebben ze het deels ook zelf naar gemaakt, omdat een aantal woningbouwverenigingen zichzelf verloor in woeste, geldverslindende avonturen. Ze zijn daarom door de politiek danig gekortwiekt, en moeten ook nog eens een verhuurdersheffing betalen, een kapitale belasting. Er is echter door de alarmerende situatie op de woningmarkt alle reden om die harde aanpak en die heffing opnieuw te bezien. Zodat corporaties veel meer dan nu het geval is opnieuw een bijdrage kunnen leveren aan het lenigen van de woningnood en starters hun eerste stappen op de woningmarkt kunnen beginnen aan een bescheiden, maar passend tafellaken.

Nieuws

Meest gelezen

menu