De verkiezingsavond was alleen voor genodigden. Dan toch maar die pubquiz | column Eric Nederkoorn

.

. Foto: Nienke Maat

Woensdag was in mijn favoriete café de periodieke pubquiz, waaraan ik doorgaans meedoe. Dat kon nu niet. Het was uitslagenavond. Daar wilde ik volgens traditie ‘live’ bij zijn. Soms doe ik er krantenarbeid, en anders ben ik publiek.
Lees meer over
columns

Altijd leuk, zo’n avond met juichende, licht opgetogen, mild aangeslagen dan wel treurende politici, met zaal-interviews, met muziek, en met een allegaartje van boeren, burgers, binnen- en buitenlui. Zo’n avond vol wandelgangen waarin je winnaars en verliezers alvast kunt zien smoezen over hoe ’t nu verder moet.

De uitslagenavond vormt het slotakkoord in majeur van elke verkiezingsdag, een dag die als cliché doorgaat voor het ‘feest van de democratie’ (volgt een klein braakje).

Ik zocht op de websites van Groningen en Drenthe naar waar ik welkom was, om van beide bijeenkomsten wat mee te pikken. Eerst Assen, dan Groningen, de provinciehuizen, en anders in Groningen in het Forum. Toch?

Ik ben niet de allerbeste zoeker. Kwijtraken en verliezen gaan me veel beter af. Nu moest ik buiten mijn schuld voor wat duidelijkheid een gang graven naar de krochten van die sites. En daar vond ik hem, de koude kermis.

Waar ik ‘voorop’ direct een publieksuitnodiging had vermoed, lieten Drenthe en Groningen kil weten dat het een besloten avond betrof. Thuis te volgen via een livestream en via de regio-omroepen. Ik had me als BBB’er kunnen aanmelden (Bijzonder Betrokken Beroeps), maar bedankt, een afsluiting met alleen politici zie ik niet als smakelijk dessert van het ‘feest van de democratie’. Geen kiezersvolk, dan maar helemaal niet.

Hoezo eigenlijk? Corona is nu toch weer gewoon dat Mexicaanse biertje? Of waren ze bang dat boze boeren hun trekkers nog eens door de buitendeur wilden rammen, als een trumpiaanse Capitoolbestorming? Dat klimaatactivisten zichzelf aan lijsttrekkers zouden vastplakken? Dat de kloof tussen politiek en publiek nu al te smal zou worden?

Er zal wel een reden zijn geweest, maar ik vraag er niet naar, wat mij betreft is die hoe dan ook de verkeerde.

Het voordeel was dat ik alsnog gewoon naar café de Wolthoorn kon voor die pubquiz. Die had een vrijwel geheel apolitiek karakter, zonder ook maar één vraag die je uit de illusie van dat prettig geïsoleerde caféleven alsnog naar de verkiezingen kon leiden. Er was iets met Colijn, maar die deed woensdag niet mee.

Overdrijven is ook een vak, en zeker in een column, dus flukse blikken op de mobiel maakten heus wel duidelijk dat de boeren de buitenlui en alles eromheen tot op de Dam en het Binnenhof lelijk op hun nummer hadden gezet. Het is fascinerend en een wetenschappelijk onderzoek waard hoe de opkomst van ad-hocpartijen als LPF, het Forum van de Slingeraar en nu de BBB gelijk is opgetrokken met de machtsgreep van social media in ons bestaan.

En nu? Kan de BBB in een rol vol verantwoordelijkheid de boze boeren beteugelen? Caroline is geen Bolsonaro, wat ze het liefst hadden gehad. In elk geval hoeft CDA’s Wopke zijn voorkomen niet langer aan te passen aan het dagelijkse slobbervest van Caroline – zie ook hém toch eens gewoon zijn. Hij kan na dat desastreuze verlies veilig terugvallen op zijn dodelijk saaie accountantlook. Niks heeft geholpen. Of zal nog helpen.

eric.nederkoorn@dvhn.nl