Erger | column Daniël Lohues

Daniël Lohues

Lees meer over
columns

Dit keer was ik op het goeie moment naar de supermarkt gegaan. Het was er niet zo druk. Misschien was het daarom dat ik het gesprek tussen twee vrouwen zo duidelijk kon horen, toen ik bij de eieren op zoek was naar een doosje met de verst weg gelegen datum. Ze spraken ook gewoon heel luid, dat was het ook wel. En ze hadden geen mondkapje voor. Daar kan ik mij aan ergeren. Ik hoorde dat een vriend van mij er gewoon op afstapt als hij iemand in een winkel ziet zonder mondkapje. Hij zegt er wat van. Ik zeg niks. Ik erger me alleen. De vrouwen ergeren zich ook ergens aan. Dat er een heel schap vol paaseitjes in de winkel staat. En het is begin februari. Nu al paaseitjes en paashazen in de winkel. Ze vinden het een groot schandaal. Het gaat tegenwoordig alleen nog maar om geld, vinden ze. Het is nog lang geen Pasen en straks liggen de pepernoten in de zomervakantie al in de winkel. Hun toon is zeer verongelijkt. Een van de vrouwen vindt het echt bizar.

Ik wil het gesprek niet verder horen en sta even later bij de groente een groene kool te bekijken. Deze tijd van het jaar neem ik af en toe een groene kool mee. Ja, ik ben van mezelf best iemand die graag meegaat met de tradities van een jaar. Dat met die paaseitjes, dat vind ik eigenlijk ook wel apart, maar het kan me gewoon niet meer schelen. Een boel mensen weten niet eens meer wat Pasen precies is. Ik was als kind geshockeerd dat er na carnaval, op Aswoensdag, nog een carnavalsliedje op de radio kwam. Dat kon echt niet, vond ik toen. De veertigdagentijd was dan begonnen. Tegenwoordig laat ik de kerstboom ook rustig een paar dagen langer staan dan Driekoningen.

Bij de kassa staan de vrouwen achter me. Nu gaat het erover dat biologisch vlees ook allemaal maar onzin is. „Die beesten komen gewoon uit dezelfde hokken als anders. Komt allemaal op hetzelfde neer, alleen is het allemaal veel duurder.” Alles weer op dezelfde verongelijkte toon. Alsof ze iets aangedaan wordt. Als ik afgerekend heb en mijn eieren, kool, melk en boter in de tas doe, vraagt de jonge kassière voorzichtig aan de vrouwen of ze geen mondkapje hebben. ,,Waar bemoei je je mee’’, snauwt de snauwerigste terug.

Nieuws

menu