Ron Zaagman (35) uit Hoogeveen woog 168,9 kilo en blikt terug op zijn deelname aan tv-programma Obese : 'Ik werd alle kanten opgeslingerd'

Ron Zaagman, na zijn deelname aan Obese. Foto: RTL/Maartje Brockbernd

De 35-jarige Ron Zaagman uit Hoogeveen was woensdagavond te zien in het tv-programma Obese van RTL4. Zijn doel: tientallen kilo’s afvallen om te voorkomen dat hij te vroeg dood zou gaan. Hij blikt terug op een intense periode.

Vroeger was Ron Zaagman een fanatieke wedstrijdzwemmer.

Vroeger.

Want hij raakt eetverslaafd nadat hij stopt met zwemmen. „Mijn lichaam ziet er niet uit zoals een mannenlichaam eruit hoort te zien”, zegt Zaagman aan het begin van de aflevering waarin hij de hoofdrol heeft. Hij weegt dan 168,9 kilo en hij wil afvallen. Veel afvallen.

Hij vertelt dat hij wil meedoen aan het programma vanwege zijn kinderen. Bang om te vroeg te overlijden vanwege zijn overgewicht en dat hij daardoor zijn kinderen niet ziet opgroeien. Daarnaast merkt hij ook dat hij sommige dingen niet kan doen. Zo wil zijn dochter graag een mudrun met hem doen, maar vanwege zijn gewicht kan dat niet.

Emotionele rollercoaster

„Het traject bij Obese was een hele uitdaging. Het was echt een emotionele rollercoaster met veel ups en downs. Ik werd alle kanten opgeslingerd”, vertelt Zaagman enkele uren voordat het programma op televisie verschijnt. „Maar over het algemeen heb ik het als prettig ervaren.”

De vijfde reeks van het RTL-4-programma startte vorig jaar september. Het format: deelnemers die aan morbide obesitas (extreem overgewicht) lijden worden gevolgd en begeleid door presentatrice Angela Groothuizen en haar team. In acht maanden tijd werken ze aan een nieuwe levensstijl.

Voordat Zaagman begint, probeert hij zelf al een aantal keer om een dieet te volgen. „Uiteindelijk liet ik het weer verslonzen en kwamen er weer meer kilo’s bij.”

Zaagman meldde zich eigenlijk al voor het vorige seizoen aan, maar werd toen afgewezen voor het RTL-programma. „In september vorig jaar kreeg ik een telefoontje of ik me weer wilde aanmelden. Dat heb ik toen gedaan.” Uiteindelijk begint zijn Obese-avontuur in november 2019.

45 kilo afvallen

Aan het begin van het programma weegt Zaagman dus 168,9 kilo, maar daar moeten minimaal 45 kilo’s vanaf van de trainers van Obese. Een pittige opdracht. „Mijn sportachtergrond hielp wel mee tijdens het traject. Het mentale deel was wel echt het moeilijkst.”

De 35-jarige inwoner van Hoogeveen was stiekem al een beetje begonnen met afvallen voordat het programma van start zou gaan. „Voorafgaand aan het programma was ik al 7 kilo kwijt”, zegt hij nu. „Ik had al bedacht: mocht ik niet gekozen worden, dan ga ik zelf aan de slag om af te vallen.”

Na twee maanden is Zaagman 13 kilo kwijt, maar in de loop van de aflevering lijkt het erop hij zijn doel niet gaat halen. „Ik weet niet zo goed waarom dat kwam, in het programma werd genoemd dat ik me niet meer aan m’n eetschema heb gehouden, maar dat klopt niet helemaal”, vertelt hij. „Het ging gewoon niet zo snel met afvallen.”

Twee weken focus

Na de eerste twee maanden van het traject neemt Zaagman 14 dagen vrij van werk, om zich volledig te focussen op sporten, rust en goed eten. Na die twee weken merkt hij dat hij veel meer energie heeft. Hij sprak met de hoofdtrainer Roberto da Costa af dat hij nu meer krachttraining zou gaan doen.

Maar dan gooit corona roet in het eten. Vlak na die krachttraining-afspraak, begint de eerste lockdown. „Alle sportscholen waren dicht, dus ik ging met mijn personal trainer al heel snel buiten aan de slag” aldus Zaagman. Vanaf dat moment kon hij ook niet meer binnen zwemmen, de hobby die hij aan het begin van zijn traject weer had opgepakt.

Giethoorn Challenge

Op een gegeven moment is het duidelijk: hij zal zijn Obese-doel niet halen. Voor Zaagman is dit een tegenslag, maar al snel herpakt hij zich en stelt hij een nieuw doel: de Giethoorn Challenge: 5,5 kilometer zwemmen, waar hij voor trainde samen met zijn vader, net als vroeger.

In het programma vertelt de moeder van Zaagman over zijn vorderingen. „Ik denk dat hij het volhoudt”, zegt ze in de aflevering. „Hij heeft nu ook weer plezier in het sporten.” Ze heeft gelijk gehad, want Zaagman haalt de Giethoorn Challenge.

In de laatste weken van zijn traject bij Obese maakt hij zich minder druk om de kilo’s, maar legt hij meer focus op zijn mentale gezondheid. Op de laatste dag zegt Zaagman: „Het gaat me meer om hoe ik me voel en hoe ik in mijn vel zit. Die kilo’s komen wel.” Hij is aan het eind van de acht maanden. En 33,2 kilo lichter.

Na Obese

Vandaag de dag is Zaagman nog steeds goed bezig met sporten en gezond eten. „Ik ga nog zeker drie keer in de week naar de sportschool.” Daarnaast heeft hij nog altijd contact met zijn psycholoog van de obesitaskliniek, met de hoofdtrainer van Obese en met zijn personal trainer in Hoogeveen. Als tip naar anderen die willen afvallen zegt hij dat het met name gaat om hoe je je voelt. „Focus niet alleen op de weegschaal en kijk vooral naar wat je wél al hebt bereikt. Niet naar wat je niet hebt bereikt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Middagnieuwsbrief
menu