Militairen uit Havelte met Leopard 2 gevechtstank in Litouwen: 'Conflict met Rusland kan escaleren door een kleine fout'

Hongerige Wolf

250 Militairen uit Havelte zijn in Litouwen om het land te beschermen tegen de Russen. Voor het eerst in 20 jaar hebben zij weer de beschikking over Nederlandse Leopard 2 gevechtstanks.

Na de annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht MH-17 zijn de spanningen tussen Rusland en het westen alleen maar verder opgelopen. „Een grootschalig conflict uitlokken zou pure zelfmoord zijn voor Rusland”, zegt Ruslandkenner Nicolaas Kraft van Ermel van de Rijksuniversiteit Groningen.

Toch is een gewapend conflict niet uit te sluiten, zegt Kraft van Ermel in Dagblad van het Noorden Podcast Hongerige Wolf: „Wat er gebeurt is dat aan de randen van Rusland steeds kleine conflicten worden ontlokt. Momenteel is het erg onrustig rond Belarus. Waar je kleine spanningen hebt bestaat het risico dat het escaleert door een actie die verkeerd wordt begrepen of een miscommunicatie. Dat is het voornaamste risico.”

Hongerige Wolf is de nieuwspodcast van Dagblad van het Noorden. Onze verslaggevers gaan op jacht naar de meest interessante gebeurtenissen in Drenthe en Groningen en bijten zich erin vast. Regelmatig zorgt dat voor een fascinerend verhaal.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu