‘Alles beter dan een baby in een vuilniszak’

De plek waar radeloze moeders hun baby achter kunnen laten, was dinsdag open voor publiek. Het liep niet bepaald storm op de open dag van de vondelingenkamer.

FOTO JAN ZEEMAN

FOTO JAN ZEEMAN

,,De term ‘babyluikje’ krijgen we er bij het grote publiek maar niet uit’’, zegt coördinator Anneke de Boer van de stichting Beschermde Wieg Groningen. En dat is jammer, want die benaming is te kil, vinden de zes vrijwilligers in Groningen. Zij spreken liever van de vondelingenkamer, een plek waar een radeloze, net bevallen moeder in alle rust een goede beslissing kan nemen over de toekomst van haar pasgeborene.

Babykamers

In november 2014 opende de vondelingenkamer aan de Palembangstraat tegenover nummer 46/48 in Groningen. Ook zijn er babykamers in Middelburg, Papendrecht en Oudenbosch. Bij de Isala Kliniek in Zwolle opent binnenkort de vijfde beschermde wiegkamer.

Maar op geen enkele locatie is tot nu toe een baby binnengebracht, weet De Boer. ,,Wel hebben we met onze telefonische 24-uurs-hulplijn kunnen voorkomen dat drie moeders afstand deden van hun baby. Een daarvan was in Groningen.’’

Ze voegt eraan toe dat het in andere landen, zoals in België en Duitsland, jaren heeft geduurd voordat er een baby naar de kamer werd gebracht. ,,Begrijp me goed, het gebruik van deze kamer is geen doel op zich, maar alles beter dan een baby in een vuilniszak. Dit jaar al zijn er weer twee babylijkjes gevonden.’’

Een beter beeld

De open dag van dinsdag was vooral bedoeld om een breder publiek een beter beeld te geven van de vondelingenkamer. Daarom kregen 350 buurtbewoners en tal van personen en instanties een uitnodiging; van de wijkagent tot het centraal orgaan voor asielzoekers.

Maar veel publieke belangstelling was er niet. Op wat moeders uit de buurt na nam alleen een handjevol hulpverleners en overbuurman Reinder Veenstra de moeite om binnen te stappen. ,,Ach, ik woon pal aan de overkant en let altijd wel een beetje op’’, zegt Veenstra. En ja, hij vindt het wel belangrijk dat er een plek is voor vrouwen die niet weten wat ze met het moederschap aan moeten.

Als buurman had hij de lichtblauwe kamer van 1.20 bij 2 meter met het houten wiegje al bewonderd bij de opening anderhalf jaar geleden. Ook had hij onthouden van de rondleiding destijds dat er binnen tien minuten hulp is als een moeder over de drempel van de vondelingenkamer stapt.

Intercom

Net zoals dat de deur altijd openstaat, er een intercom is voor een hulpvraag en dat de deur voor buitenstaanders in het slot valt als de moeder met haar baby eenmaal binnen is. En dat er in de wieg een brief ligt voor de moeder met een uniek puzzelstukje, gekoppeld aan de baby, zodat moeder en kind elkaar later altijd terug kunnen vinden. En dat in die brief telefoonnummers zitten van hulpverleners en medische uitleg voor de moeder.

Maar dat de vondelingenkamer als een soort bunker onderin het huis van coördinator De Boer is gebouwd, en zij dus zijn buurvrouw is, wist hij niet.

De Boer, opvoedkundige, zag jaren geleden een verhaal op tv over een vondeling in Roermond en wond zich op dat zoiets in deze tijd nog gebeurt. ,,Elk kind verdient een nieuw begin en daarom moet iedereen weten waar wij zitten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu