Assen in onmogelijke spagaat

De gemeenteraad van Assen spreekt zich donderdagavond uit over de bouw van een Factory Outlet Centre bij het TT Circuit. Een zware bevalling.

Een impressie van het FOC. Artist impression: Archief DvhN

Een impressie van het FOC. Artist impression: Archief DvhN

Spagaat
Eén ding is duidelijk: de gemeenteraad van Assen zit in een onmogelijke spagaat. Kiest de raad voor het FOC dan vallen er hoe dan ook kleding- en schoenenzaken om in de binnenstad. Maar een tegenstem is een stem tegen vooruitgang en verandering. En hoe leg je dat uit aan driehonderd mensen die graag hun bestaan als werkloze opgeven voor een baan in het outletcentrum.

Voor- en tegenstanders van het FOC bij Assen buitelen over elkaar heen. Aan beide kanten worden de argumenten gesteund door mensen die er voor hebben doorgeleerd en door belangenorganisaties. Elk rapport wordt gevolgd door een contra-expertise. Cijfers worden met cijfers bestreden, zonder duidelijke uitkomst.

Faillissementen
De afgelopen weken werd Nederland opgeschrikt door alarmerende berichten over faillissementen van een aantal grote detailhandelsconcerns zoals Macintosh en V&D. Het bewijs, aldus FOC-tegenstanders, dat het heel slecht gaat in met name de schoenen- en kledingbranche. Een outlet, waar tegen lagere prijzen mode wordt verkocht, zal de definitieve nekslag zijn voor de overlevende winkels, zeggen zij. Nog meer leegstand en de teloorgang van de binnenstad is definitief en onontkoombaar. Hoe dan ook: met of zonder FOC gaat het proces van winkelsluitingen nog wel even door. Zwakke winkels verdwijnen maar er staan ook weer nieuwe concepten op.

Dillema's
Vastgoedeigenaren en de retailsector willen helemaal geen FOC. Niet in Assen en niet in het Noorden. Dat is een van de dilemma's waar de politiek in de Drentse hoofdstad mee te maken heeft. Er zijn kapers op de kust, waarbij Winschoten het meest concreet is. Assen kan zelf nog de vruchten plukken, met een FOC elders ondervindt de stad alleen de nadelen.

Als er dan toch een FOC moet komen, dan maar in de binnenstad wordt veelvuldig aangevoerd. Dit is geen alternatief omdat er geen interesse is bij investeerders. Henk Ziengs (van de schoenen) had aangekondigd wel een en ander in de benen te willen zetten, maar concreet is niets.

Wanneer het FOC er komt wil de gemeente miljoenen steken in een aantrekkelijker centrum. Door leegstaande panden geschikt te maken voor bewoning en leuke, kleine (ambachtelijke) winkeltjes te concentreren in het hart. Die hebben toekomst. In combinatie met ontspanning/cultuur en horeca blijft de stad aantrekkelijk, want dat is wat het publiek naast internet en een outletcentrum wil.

Impuls
Het FOC kan, zo zeggen voorstanders, een impuls betekenen voor het toerisme in Drenthe. Rond het TT Circuit zijn tal van initiatieven zoals het TT Museum, TT Plaza en een nieuwe kunstijsbaan. De overtuiging is dat het FOC een vliegwieleffect heeft en ook andere projecten mogelijk maakt. Publiekstrekkers waar iedereen van kan profiteren.

Hiervoor is nodig dat de mogelijkheden creatief worden gebruikt. Een kabelbaan vanaf het TT Circuit langs het FOC richting binnenstad, is al gesuggereerd. Waarom niet? Het is te gemakkelijk om op voorhand te roepen dat zoiets onhaalbaar is.

Desnoods loopt zo'n kabelbaan door tot De Bonte Wever en het Asserbos. Daarvandaan kan een parcours worden uitgezet met zelfrijdende auto's of busjes naar het centrum en het station.

Zo profileert Assen zich als sensorstad en geeft te kennen proefgebied te willen worden op het terrein van zelfrijdend verkeer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
FOC
menu