De klos na diefstal karts: 'Nu kan ik niet meedoen aan het NK'

Een strop voor kartcoureur Ferdy Snijders uit Weiteveen. Dieven zijn aan de haal gegaan met zijn complete kartuitrusting. De beloning voor de gouden tip staat inmiddels op 10.000 euro.

Ferdy Snijders bij zijn leeggeroofde racebus. Foto Jan Anninga

Ferdy Snijders bij zijn leeggeroofde racebus. Foto Jan Anninga

Een fikse streep door de rekening. En het einde van zijn karthobby. Zo denkt Ferdy Snijders (34) uit Weiteveen er nu in ieder geval over. Bijna anderhalve week geleden kreeg zijn autobedrijf aan de Robert Scottstraat in Emmen, op het bedrijvenpark Bargermeer, ongewenst bezoek van inbrekers.

Bij hun zoektocht over het terrein stalen zij eerst een telefoon en usb-stick uit een auto van een klant. Daarna stuitten zij op Snijders' racebus, met hierin twee karts en alles wat daarbij hoort: gereedschap, reserveonderdelen, overalls en helmen.

Bestelbus
De dieven laadden de spullen over in een bestelbus van een aannemer, die daar ter reparatie stond, en gingen er vandoor via het opengeknipte hek. ,,De racebus was waarschijnlijk te opvallend, vanwege alle reclame die erop staat'', denkt Snijders. ,,Vandaar dat ze een andere bus pakten.'' De bestelbus is een dag later teruggevonden in Barger-Oosterveld. Zonder inhoud.

'Mijn zoontje van zes snapte er afgelopen zaterdag niets van dat we niet gingen karten. Dit is niet uit te leggen'

Al met al zijn de dieven twee uur bezig geweest met de klus, zo blijkt uit cameraopnames. Snijders heeft een deel van de beelden op zijn Facebook-pagina gezet en een tip uitgeloofd van eerst 2500 euro en nu 10.000 euro. ,,Omliggende bedrijven en kennissen uit de kartwereld springen bij. Die vinden het ook belangrijk dat deze zaak wordt opgelost en dat de daders worden gepakt. Ik heb al meerdere tips gekregen, zelfs namen. Die heb ik doorgegeven aan de politie.''

Geen verzekering
Snijders zit door de diefstal met een strop van zo'n 55.000 euro. Vermoedelijk krijgt hij niets terug van zijn verzekering. ,,Het is veel te duur om die spullen apart te verzekeren. En onder de inboedel vallen ze ook niet, omdat ze in een voertuig lagen. Het wrange is dat de dieven er volgens mij weinig aan hebben. De karts hebben een chassisnummer en staan geregistreerd, dus die kunnen ze niet verkopen. De overalls zijn herkenbaar door de sponsors die erop staan. En de helm is naar eigen wens gespoten door paintbrush-kunstenaar Rob Olierook. Daar is er maar één van.''

Behalve de financiële strop zit Snijders ook met emotionele schade. ,,Ik heb deze kartuitrusting in vijf, zes jaar opgebouwd. Nu moet ik weer van nul af aan beginnen. Als ik daar al zin in heb, want de lust vergaat me wel op deze manier. Ik heb in mijn jeugd geracet op NK's en zou dit jaar voor het eerst in twintig jaar weer meedoen aan het NK. Zo professioneel was het allemaal weer. Nu kan dat niet doorgaan. Het is ook zo sneu voor mijn zoontje van zes. Ik kart in het weekend altijd samen met hem. Hij snapte er afgelopen zaterdag niets van dat we niet gingen. Dit is niet uit te leggen."

Een politiewoordvoerder kan weinig zeggen over het onderzoek, zolang dit in volle gang is. ,,De technische recherche heeft sporenonderzoek gedaan en er zijn camerabeelden. We zijn ermee bezig.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu