Enise B.: Ik hou van hem

Het criminele liefdeskoppel Enise B. (21) en Marcos van der P. (26) is woensdag kort herenigd. Van der P. is getuige in haar hoger beroep. Hij neemt afscheid met een kushandje.

Enise B. voor de rechter in Assen. TEKENING ANNET ZUURVEEN

Enise B. voor de rechter in Assen. TEKENING ANNET ZUURVEEN

Ze heeft een prettig, zacht stemgeluid, een tengere bouw, lange wimpers en kastanjebruin krullend haar. Enise B. (21) is uiterlijk een atypische verdachte van ernstige geweldsmisdrijven. De jonge vrouw uit Enschede is door de rechtbank in Assen tot 12 jaar cel veroordeeld voor vijftien strafbare feiten, waaronder gijzeling van een man in Echten, ontvoering en poging tot doodslag van een vrouw in Meppel.

B. pleegde de misdrijven in Echten, Meppel, Lage Mierde (Brabant) en Enschede begin 2014 samen met haar geliefde Marcos van der P. (26) uit Harkema. De politie maakte een klopjacht op het vuurwapengevaarlijke stel dat in de media bekend staat als de Nederlandse Bonnie en Clyde. Vorig jaar zijn de twee veroordeeld door de rechtbank. Hij accepteerde de 16 jaar gevangenisstraf. Enise B. is op advies van haar advocaat Peter Plasman in beroep gegaan.

Ontkenning
Bij het gerechtshof in Leeuwarden blijkt dat B. alleen ontkent dat zij schuldig is aan poging tot doodslag op de vrouw in Meppel. Het duo is haar woning aan de Fazant in de wijk Oosterboer binnengedrongen. Toen de vrouw thuiskwam, is zij overmeesterd, geslagen, vastgebonden, met een mes gestoken en daarna in haar eigen auto ontvoerd en achtergelaten in een natuurgebied in Lelystad.

,,Het was allemaal heel hectisch”, verklaart Enise B. ,,Ik heb haar met een pan geslagen om haar rustig te krijgen. Ik heb niet hard geslagen.” De vrouw is volgens het Openbaar Ministerie drie keer met een mes gestoken, één keer in de liesstreek. De Meppelse heeft bij de politie verklaard dat het duo haar heeft gedwongen om haar pincodes te geven.

Kussend gebaar
Van der P. is getuige in het hoger beroep van B. De twee zitten vast in verschillende gevangenissen. Hij in Vught, zij in Zwolle. Ze mogen van justitie geen contact hebben. Bij binnenkomst in de zittingszaal maakt hij een kussend gebaar naar haar. Zij lacht en zwaait. Van de parketpolitie mogen ze elkaar niet aanraken. Van der P. verklaart dat hij de vrouw in Meppel met het mes heeft geprikt en dat zijn geliefde daar niet bij was. ,,Zij moest van mij op de wacht gaan staan. Ik heb niet gezien of gehoord dat Enise de vrouw met een pan heeft geslagen.”

Van der P. ontkent dat hij met zijn verklaring zijn vriendin in bescherming wil nemen. ,,Absoluut niet. Ik spreek hier de waarheid.'' Enise B. benadrukt dat er geen vooropgezet plan was om de vrouw te overvallen. ,,Het doel was om bij mijn vriend te blijven en uit handen van de politie. Ik hou van hem. Hij is heel belangrijk voor mij. Nog steeds.”'

Tegen B. is 12 jaar gevangenisstraf geëist. Dat is gelijk aan de straf van de rechtbank.

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu