Geen Houdini-ontsnapping voor WKE deze keer

WKE is bankroet. Op aanvraag van de Belastingdienst heeft de rechter in Assen dinsdagmiddag het faillissement uitgesproken over de roemruchte Emmer voetbalclub.

WKE viert het landskampioenschap in 2009. FOTO ARCHIEF DVHN

WKE viert het landskampioenschap in 2009. FOTO ARCHIEF DVHN

Emmen, 20 juni 2009. Op sportpark Grote Geert aan de Sluisvierweg strijden WKE en Rijnsburgse Boys om het algeheel landskampioenschap bij de amateurs. De wedstrijd is 88 minuten onderweg en de titelstrijd tussen de zondag- en de zaterdagkampioen lijkt beslist: Rijnsburgse Boys leidt met 2-0 en heeft een week eerder in eigen huis met 1-0 gewonnen.

Wonderen bestaan niet, maar de resterende twee minuten van de reguliere speeltijd plus de blessuretijd hebben een knotsgek verloop. Ondanks de desastreus ogende tussenstand blijft WKE tot de laatste snik knokken voor zijn kans en de ploeg maakt het onmogelijke waar. Paul Weerman, Berry Hoogeveen en Bas Hooiveld buigen de ‘kansloze' achterstand om in een spectaculaire 3-2 voorsprong.

In de noodzakelijk geworden verlenging scoren beide ploegen één keer, waarna WKE de wedstrijd vanaf de penaltystip in zijn voordeel beslist en bondsvoorzitter Michael van Praag de kampioensschaal kan overhandigen aan aanvoerder Martijn Doldersum.

Vijftig jaar

Het is het hoogtepunt in de historie van de roemruchte club, waarvan bijna vijftig jaar geleden het eerste hoofdstuk is geschreven, op 14 juni 1966 om precies te zijn. Hendrik Wolters, Grote Geert, naar wie later het stadion aan de Sluisvierweg is vernoemd, Willem Wolters, Jan Wolters, Hinneman Hindriks, Joseph Bakker en Harm Wolters richten dan Woonwagen Kamp Emmen op. De eerste vijf vormen het bestuur, Harm Wolters is de eerste trainer.

WKE begint in de laagste klasse van de afdeling Drenthe en algauw kunnen kampioenschappen en promoties worden gevierd. Aanvankelijk spelen vrijwel alleen bewoners van het kamp en ‘burgers' die met een meisje van het kamp zijn getrouwd bij de club. Onder anderen Jan Oosting (rood), Jan Oosting (wit), Ab Oosting, de latere voorzitter Hinke Wolters, Henk Wolters, Jan Wolters, Jannes Wolters, Joop Wolters, Wim Brink en Willem Zwikker, later eveneens voorzitter, zijn daar voorbeelden van. Aan het eind van de zeventiger jaren verandert dat en komen steeds meer spelers van buiten het kamp bij WKE voetballen.

In 1981 promoveert WKE voor het eerst naar de hoogste klasse van het amateurvoetbal. Na een tweetal degradaties keert de club ook steeds weer terug in de hoofdklasse. Het sportieve dieptepunt is in het seizoen 2001-2002, als WKE afdaalt naar de tweede klasse, onmiddellijk gevolgd door promotie naar de eerste klasse en vervolgens de hoofdklasse.

Kampioen in de hoofdklasse

Het eerste hoogtepunt beleeft WKE in 2007 als het met trainer André Paus aan het roer kampioen wordt in de hoofdklasse, maar als amateurlandskampioen mist WKE de boot bij de invoering van de topklasse in het seizoen 2010-2011. Met een vertraging van een jaar promoveert het via de play-offs alsnog naar de hoogste klasse in het amateurvoetbal. Met een tweede en een vierde plaats in de eindrangschikking wordt daarin onder leiding van Hendrik Oosting in de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 uitstekend gepresteerd.

Het seizoen 2013-2014 verloopt turbulent, met een trainersvervanging – Claus Boekweg moet al na vier wedstrijden het veld ruimen en wordt afgelost door Joseph Oosting – en een inval van de belastingdienst die de inboedel in beslag neemt vanwege een belastingschuld. WKE weet het onheil van een dreigend faillissement dan nog af te wenden, maar een Houdini-ontsnapping zoals op 20 juni 2009 tegen Rijnsburgse Boys zit er deze keer niet in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu