Hoezo Kleintje Zuidlaardermarkt?

Woensdag was de aftrap van het marktseizoen. Het Kleintje Zuidlaardermarkt. Hoezo Kleintje?

Je begint met sieraden, ziet dan ondergoed, meidenkleding, horloges, tassen en parfums. De weg vervolgt langs hoeden en petten, schoenen en portemonnees, waarna T-shirts, sieraden, babykleding, bloemen en planten en opnieuw sieraden volgen.

Meer dan genoeg

Na de bluerays, cd’s en dvd’s doemen de telefoonhoesjes op en de drop. Bloembollen! Elektronica, armbanden en droge worst in alle varianten. Nog eens sieraden, paling, honing, drogisterijartikelen en opnieuw ondergoed. Moeten we doorgaan?

Vooruit... Dameskleding, kazen en worsten, beddengoed, sokken, tassen en huishoudelijk textiel. Gereedschappen, tweedehands boeken en een stand met alleen en uitsluitend aardbeien. Genoeg?

Dan mis je wel de tuinmeubelen, telefoonhoesjes (opnieuw), klompen, snoep, tassen (ook alweer), stroopwafels, kruiden en tassen (derde keer?). Maar ook de damesmode, heilzame kussentjes en pannen. En tussendoor was er natuurlijk ruimschoots gelegenheid je te goed te doen aan vis, patat, koffie, gebak, poffertjes...

Het Kleintje?

Ach, en dan vergeten we de stand met fietsspullen nog. En de arme promotiemedewerker van Dagblad van het Noorden die gratis exemplaren uitdeelt. ,,Ik heb hem al gelezen’’, zegt menigeen. ,,Ik wil hem wel meenemen maar geen preek’’, zegt een man. ,,Dat wordt moeilijk’’, zegt de uitdeler. ,,Dacht ik al’’, zegt de man en beent boos weg.

En dit is dus het kleintje? Het Kleintje Zuidlaardermarkt? ,,Zo heet het officieel niet, maar het wordt vaak zo aangeduid’’, zegt marktmeester Jaap Mellema lachend. Ja, een kleine zeventig stands, ze mogen niet klagen. En over de paarden-aanvoer evenmin: 169 stuks paarden en pony’s. En nog 20 ezels, 13 meer dan vorig jaar.

Paardenhandel

De markt markeert de start van het marktseizoen. Voor de 63ste keer alweer. ,,In het najaar wil je van je paarden af, in de winter kosten ze alleen maar geld’’, zegt Mellema. ,,En in het voorjaar heb je ze weer nodig voor de fok.’’

En die paardenhandel, dat is toch wel dé attractie. Meer nog dan de zeventig kramen.

,,Ze komen al om vijf of zes uur’’, zegt Mellema. ,,En om een uur of één is het wel gebeurd. Dan pakken ze hun boeltje.’’ En zo ervaart vishandelaar Jan Suurd het ook. ,,Geweldige ochtend gehad. Dan zijn er ook veel mensen die een visje willen eten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu