Kraker Krak moet uit ‘zijn' pizzeria

De krakers van pizzeria Pino in de stad Groningen moeten hun pand verlaten. In drie jaar toverden ze het pand om tot sociaal centrum met plek voor punkbands, ‘buitenparlementair activisme' en een veganistisch eetcafé.

Kraker Krak

Kraker Krak

De deur van kraakpand Pino zwaait open. In de opening staat Krak. Hij draagt een slobberige, groene schipperstrui achterstevoren. Zijn lange, rossige baard valt over de hoge kraag. Achter hem is de gemeenschappelijke ruimte van Sociaal Centrum Pino.

Zijn echte naam mag niet in de krant. Mocht hij nog eens willen solliciteren, dan is hij zo terug te vinden door eventuele werkgevers. ,,Er ligt nog een stigma op krakers.'' En later : ,,Je opereert niet op de normale manier. Dat schrikt mensen af.''

,,Er ligt nog een stigma op krakers.''

Tegen de vlakte

Nog dit jaar gaat de pizzeria tegen de vlakte en moet hij zijn huis uit. Bouwbedrijf Geveke gaat er een appartementencomplex bouwen. Partij voor de Dieren probeerde dit tegen te houden maar ving bot bij het Groningse college van B&W.

Krak was erbij toen in mei 2013 ‘de kraak werd gezet' en verzorgt sinds een paar maanden de invulling van Sociaal Centrum Pino. Bijna elke avond is vol: filmavonden, folkmuziek. Vrijdagavond spelen vier punkbands waarvan drie uit louter vrouwen bestaan.

Toen hij en zijn huisgenoten uit een kraakpand in Selwerd werden gezet, besloten ze de oude pizzeria te kraken. Ze trokken de deuren open (‘die zaten vast met wat ijzerdraad') en belden de gemeente, de politie en OogTV. ,,We vonden overal naalden, urine en poep. We denken dat dit pand beter verdient'', vertelt een van de krakers aan de verslaggever van de stadsomroep.

,,We vonden overal naalden, urine en poep. We denken dat dit pand beter verdient''

Flyers, schilderijen en leuzen

Nu hangt de oude pizzeria vol flyers, schilderijen, en anarchistische leuzen. Een muur met twee grote doorgangen deelt de gemeenschappelijke ruimte in tweeën. In het voorste gedeelte staat een boekenrek waar bezoekers het blad Directe Actie! mee kunnen nemen, een uitgave van de Anarchistische Groep Amsterdam. Achterin is de keuken, een bar en een houtkachel gemaakt van een olievat. Hier spelen de bands en wordt op zondagavond gegeten.

Aan de deur van een van de twee toiletten leert een sticker vrouwen hoe zij aanranders van zich af dienen te slaan.

,,Duw je armen tussen die van hem, stop je duimen in zijn ogen en trek zijn hoofd naar voren. Plaats je voet op zijn dij en trap (evt. in zijn kruis). Draai, sta op en ren weg.”

Sociaal Centrum

De oude pizzeria is volgens Krak en zijn medebewoners niet enkel een huis. Ze doopten het Sociaal Centrum. Beginnende bands mogen optreden en iedereen is welkom. Iedereen? ,,Racisten, fascisten en seksisten mogen wegblijven en als mensen gewelddadig of agressief worden, moeten ze natuurlijk ook weg.''

De bewoners stonden laatst nog voor een dilemma. Een kunstenares had een poster ontworpen, waarop ze seksisten en aanranders de maat nam. De poster hangt aan het raam. ,,Maar'', zegt Krak, ,,we hebben het hele agressieve stukje afgeplakt.'' Van oudere bezoekers hoort hij wel eens dat ‘zijn' pand wel erg veel lijkt op de kraakpanden uit de jaren 70. Hij heeft het zelf niet meegemaakt, maar het zou best wel kunnen. Idealen genoeg.

Eetcafé

Eén van de attracties van het pand is veganistisch eetcafé de De Kale Kip (voorheen Salmonella). Elke zondagavond serveren de bewoners van kraakpand Pino aan de Groningse Hereweg veganistische maaltijden voor 4 euro. Wie dat niet kan betalen, mag ook mee-eten maar moet na afloop afwassen.

Het concept is meegereisd van het kraakpand in Selwerd naar Pino. De ene keer is het stampvol, de andere keer wat rustiger. Zondag 7 februari kwamen er krap twintig eters, wat teleurstellend, vindt Krak.

Een van de bezoekers is de 22-jarige Etienne. Hij zit aan een tafeltje in de gemeenschappelijke ruimte en wacht op zijn mosterdsoep. Samen met vader Jean Paul Hekkelman (52) eet hij zondagavond in De Kale Kip.

Terwijl Etienne wacht, legt een gedrongen man met een woeste baard een paar flyers op het tafeltje voor 2DH5: ‘Festival voor activisten en wereldversleuteraars' met programma-onderdelen als ‘Gedemobiliseerde Maatschappij', ‘Activisme Buiten de Lijnen' en een samba workshop. Na het eten zal hij hier een lezing over geven.

Etienne knikt hem toe. Het is zijn eerste keer in kraakpand Pino en hij lijkt wat beduusd. Zoveel betrokkenheid bij de maatschappij ziet de Hanze-student niet vaak. Het past hem wel, vindt hij. ,,Ik denk dat ik altijd wel betrokken ben bij wat er gebeurt in de wereld, ja wel meer dan mijn mede-studenten.''

,,Dat komt door mij'', verklaart zijn vader, gehuld in een gebreid vest en T-shirt van de Partij voor de Dieren, ,,dat heb ik er de afgelopen 22 jaar ingeramd.''

Jean Paul Hekkelman komt hier vaker. Een week geleden nog kwam hij langs om een demonstratie tegen zadenfabrikant Monsanto door te spreken. De koks van De Kale Kip gaan de catering verzorgen bij zijn demonstratie. Het is een prachtig, vrij en rommelig hok, zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt. ,,Kijk toch wat een geweldige dingen hier georganiseerd worden. Het is een schande dat het dicht moet.''

Zijn zoon hoort zijn vader aan en kijkt bedenkelijk. ,,Maar ja, het is natuurlijk ook gewoon van iemand.''


Een muurschildering aan een van de wanden. Foto Jan Willem van Vliet

De plannen

Er is genoeg aandacht voor de appartementen die in het pand komen, vertelt architect Jakob van Ringen. Een exacte datum kan hij nog niet geven. ,,Maar ik verwacht dat we dit jaar wel beginnen met bouwen. We moeten alleen nog even wachten op de definitieve bouwvergunning.'' In het pand van veertien woonlagen komen 20 tot 25 luxe appartementen. Initiatiefnemers zijn architect Jakob van Ringen, bouwbedrijf Geveke en adviseur is ontwerper Bart Vos. Medio april start makelaar Schreuder met de verkoop van de te bouwen appartementen.


Een muurschildering in het pand.

Er is genoeg aandacht voor de appartementen die in het pand komen, vertelt architect Jakob van Ringen. Een exacte datum kan hij nog niet geven. ,,Maar ik verwacht dat we dit jaar wel gaan bouwen. We moeten alleen nog even wachten op de definitieve bouwvergunning.'' In het pand komen 20 tot 25 luxe appartementen. Initiatiefnemers zijn architect Jakob van Ringen, bouwbedrijf Geveke en als adviseur ontwerper Bart Vos.

Vroeger

Het pand van Krak bood lange tijd onderdak aan het befaamde café Dixie, een ouderwets “vertegenwoordigers-café” waar de koffie en de gehaktballen klaar stonden. Hierna kwam pizzeria Pino in het pand. De eigenaren schilderden het kenmerkende dikke Italiaanse mannetje op een van de zijmuren. Na het vertrek van de pizzeria werd het pand nog kort gebruikt als kringloopwinkel en ‘Science Center Noord' een plek waar jongeren konden knutselen met nieuwe technologie.


De 'moeilijke poster' aan de buitenwand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu