Meer reuring in binnenstad Assen met impuls gemeente

De gemeenteraad beslist donderdag of ze verder wil met de plannen voor een Factory Outlet Center bij Assen-Zuid. Deze week publiceert Dagblad van het Noorden elke dag een verhaal over dit onderwerp. Vandaag: de binnenstad.

De achterkant van de HEMA is een doorn in het oog van veel Assenaren. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

De achterkant van de HEMA is een doorn in het oog van veel Assenaren. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Mocht de gemeenteraad van Assen donderdagavond voor een Factory Outlet Center stemmen, dan is het evident dat ook de binnenstad een (financiële) impuls krijgt. Dat is nodig: het centrum kampt met fikse leegstand en de verwachting is dat het aantal lege panden door een FOC ook nog eens groeit. Dagblad van het Noorden kroop op de stoel van MKB Binnenstadsvereniging en gemeente en nam de binnenstad onder de loep. Waar kan de stad die kapitaalinjectie het best gebruiken?

Achterkant Hema
De Hema kan wel plat, roepen veel Assenaren. Vooral de achterkant van het warenhuis is een doorn in het oog, omdat cultuurpaleis De Nieuwe Kolk letterlijk op een blinde muur uitkijkt. Daarbij is de route naar de stad niet goed zichtbaar als bezoekers uit de parkeergarage Nieuwe Kolk wandelen. Bij het platgooien van de Hema krijg je gelijk een groot plein voor evenementen en het warenhuis kan leegte opvullen in 't Forum of straks zelfs het V&D-gebouw. Risico: het plein dat verrijst is veel te groot voor Assen en is het grootste deel van het jaar een tochtgat zonder einde. Veel slimmer en gemakkelijker is om de achterkant van de Hema open te breken en hier het restaurant van het warenhuis te vestigen. Met zonnig terras. Naast de Hema zit een frietzaak en ook hier kan een (groter) terras ontstaan. Horeca werkt in Assen.

Centreren
Het centrum van Assen kent een wildgroei aan winkels. Overal zit een plukje: van de Kloekhorststraat tot de Kruisstraat en van de Singelpassage tot de Groningerstraat. Centreer de boel. Laat iemand (stadsgeo-loog of andere specialist) bekijken welke winkels goed bij elkaar passen en wijs winkelgebieden aan. Een paar jaar terug werd een goed begin gemaakt door het Mercuriuscentrum tot modestraat te bombarderen. Werk dat plan uit en kies voor horeca, ambacht en bijvoorbeeld food. En offer straten als de Kloekhorststraat en de Groningerstraat als winkelstraat op.

Huurprijzen
Probeer de verhuurders van winkelpanden te verleiden tot het verlagen van de huurprijzen, zodat die meer in overeenstemming zijn met de verdiensten. Doe zoals Beilen, waar gemeente, middenstand en enkele grote verhuurders samenwerken om winkelpanden buiten een kerngebied op te kopen om ze een andere bestemming te geven en het winkelgebied betaalbaar te krijgen en lege winkels tijdelijk op te vullen.

Herbestemmen
Wonen in de binnenstad is populair, maar de structuur van het (historische) centrum moet overeind blijven. Daarom niet slopen, maar herbestemmen. Tover lege winkelpanden om tot hippe appartementen en woonhuizen zodat zich in het centrum woonwijken ontwikkelen en er gelijk meer reuring ontstaat.

Potje
Op het Koopmansplein moet regelmatig iets te doen zijn. Denk aan de beachvolleybaltoernooien en andere evenementen. Een verrijdbaar podium past in dat plaatje. Met een potje geld kan het plein straks een stuk gezelliger en drukker zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu