Nederland wil af van levenslang gestrafte Brit

De tot levenslang veroordeelde Engelsman Daniël S. is tot ongewenst vreemdeling verklaard en moet daarom Nederland verlaten.

Nederland wil af van levenslang gestrafte Brit

Nederland wil af van levenslang gestrafte Brit

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is een procedure begonnen om S. te kunnen overdragen aan Engeland. Het Openbaar Ministerie, dat om advies is gevraagd, heeft geen bezwaar tegen de ongevraagde uitlevering. Of Engeland zit te wachten op S. is niet bekend.

Onduidelijk is ook wat er met de in Nederland opgelegde straf gebeurt. Niet uitgesloten is dat S. in Engeland na verloop van tijd op vrije voeten komt. In Engeland is levenslang, anders dan in Nederland, niet echt ‘voor de rest van je leven'.

Daniël S. werd in 2005 door de rechtbank in Groningen (en later in hoger beroep ook door het gerechtshof) tot levenslang veroordeeld wegens moord. In november 2002 schoot hij de Groninger onderwijzer Gerard Meesters dood in diens woning. S. heeft altijd ontkend dat hij de schutter was.

Het initiatief om S. over te dragen aan Engeland is genomen door het ministerie van Justitie. Een woordvoerder bevestigt dat de procedure in gang is gezet. Het gaat om een voorgenomen besluit van de minister. Het is uitzonderlijk dat het ministerie de initiatiefnemer is. Doorgaans vragen veroordeelden om hun straf in eigen land te mogen uitzitten.

Advocaat Tomasz Kodrzycki die S. in de procedure bijstaat, zegt niet te weten wat de overwegingen zijn geweest van het ministerie. Hij heeft wel een vermoeden: ,,Ze willen van hem af. Hij kost alleen maar geld. Hij is een blok aan het been.''

Opmerkelijk is dat Daniël S. zich verzet. Hij wil niet terug naar zijn geboorteland waar hij, ook in de gevangenis, vreest voor zijn leven. In de Nederlandse gevangenis voelt hij zich veilig. S. heeft dan ook bezwaar aangetekend tegen het voornemen van de minister. Over dit bezwaar dient binnenkort een rechtszaak.

De kans dat hij in Engeland spoedig op vrije voeten komt, is volgens Kodrzycki overigens niet heel groot. Ook in Engeland heeft S. nog iets op de lat staan. Hij werd er eind jaren negentig veroordeeld tot levenslang, maar ontsnapte. Wordt zijn straf in Engeland omgezet in een tijdelijke straf, dan moet Nederland daarmee instemmen.

Vorige week werd bekend dat de man die, ook door het OM, wordt beschouwd als de opdrachtgever voor de moord op Meesters is opgepakt in Spanje. Het gaat om de Engelse crimineel Robert D. Meesters werd doodgeschoten omdat hij niet kon vertellen waar zijn zuster was. De zus zou hasj hebben gestolen van de drugsorganisatie van D. Gerard Meesters werd thuis opgezocht. Toen hij na vijf dagen geen antwoord had gegeven, werd hij in koelen bloede doodgeschoten. Hij hield zich verre van criminaliteit.

De voorgenomen uitzetting van Daniel S. staat los van de discussie over levenslange gevangenisstraf zoals Nederland die kent. Een straf zonder perspectief ooit vrij te komen zou in strijd zijn met de mensenrechten. Een toetsing van de straf – na bijvoorbeeld 20 jaar – is volgens de internationale regels wel acceptabel. De verwachting is dat Nederland de wet op dit punt zal aanpassen.

Illustratie Annet Zuurveen: Daniel S. in 2005, in de rechtbank van Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu