Nominaties splijten Drents sportgala

Wie krijgt de sportprijs in Drenthe? FOTO ARCHIEF DVHN

Al voordat de prijzen zijn uitgereikt, is er trammelant over de Drentse sportverkiezing van aanstaande donderdag. De organisatie van de sportverkiezing in Emmen is woest op de provinciale nominatiecommissie.

Anders
We gaan het eens anders doen, dacht provinciaal organisator SportDrenthe. De twaalf Drentse gemeenten zouden voor het eerst zogezegd ‘de voorverkiezingen' houden. Om meer draagvlak te creëren. Elke gemeente zijn eigen sportvrouw, sportman, sportploeg en sporttalent; per categorie twaalf namen. Daaruit zou de provinciale nominatiecommissie drie vrouwen, mannen, ploegen en talenten nomineren voor de provinciale prijzen.

En toen ging het mis. Vooral in de gemeente Emmen, waar journalist Bennie Wolbers al elf jaar de sportverkiezingen organiseert. De volleybalvrouwen van Emmen'95 werden in 2015 kampioen en promoveerden voor het eerst in de historie naar de eerste divisie. Sportploeg van het jaar dus in Emmen. Maar de nominatiecommissie ging haar eigen weg en schreef de voetballers van FC Emmen, die met trainer Joop Gall de nacompetitie haalden, op als een van de drie kandidaten voor de provinciale prijs.

In de categorie sportvrouw ging het bijna net zo. Emmen koos wereldkampioen BMX Tessa Geerling als sportvrouw. De provinciale commissie voegde eigenhandig ook handbalinternational Lois Abbingh toe aan de voorlopige lijst met twaalf sportvrouwen.

Frustratie
Tot grote frustratie van Wolbers. ,,Abbingh wóónt niet eens meer in Emmen. Ze is al uitgeschreven bij de gemeente. Maar goed, RTV Drenthe noemt haar nog altijd Emmense. En Dagblad van het Noorden en RTV Noord noemen haar een Groningse, want daar is ze geboren. Bij succes wil iedereen een sporter claimen. FC Emmen heeft een heel goed seizoen gedraaid, maar op basis van de ranglijst hebben ze de nacompetitie gehaald. Ze hebben dus geen prijs gewonnen. En dat is bij ons de regel. Prijzen gaan voor. Maar de provinciale jury staat liever met bekende voetballers op het podium. Ik heb begrepen dat in ieder geval één van de presentatoren het gala wilde boycotten als ze niet zelf mochten kiezen.''

Ook de nominaties voor sportman van het jaar bevreemden Wolbers deels. Wielrennner Bert-Jan Lindeman (gemeente Assen), voetballer Wouter Marinus (gemeente De Wolden) en schaatser Gerben Jorritsma (gemeente Westerveld) komen in aanmerking voor de prijs sportman van Drenthe. ,,Lindeman: prima. Maar Marinus is een teamsporter die zijn debuut heeft gemaakt bij PEC. Dat is alles. En Kjeld Nuis, die in 2015 twee keer zoveel World Cups won als Jorritsma, wordt genegeerd. En hij woonde in het jaar van zijn prestaties gewoon in Emmen. Hij is dan weer géén Emmenaar?''

'Geschoffeerd'
Henk Kuhl, juryvoorzitter van het gala in Emmen, is iets milder. Maar, snapt net zo weinig van de provinciale keuzes. ,,Die commissie lapt de afspraken gewoon aan haar laars. Dat moet echt anders'', zegt hij. Organisator Wolbers is stelliger: ,,Onze jury is gewoon geschoffeerd. Volgend jaar doe ik dit niet weer.''

Ook de voordracht van de gemeente Midden-Drenthe werd terzijde geschoven. De gemeente nomineerde Fleur Nagengast (17), Nederlands kampioen veldrijden bij de junioren. De Sportgalacommissie schoof haar door naar de categorie talent en nomineerde zelf volleybalinternational Laura Dijkema.

'Begrijp het volkomen'
,,Ik begrijp de frustratie volkomen'', zegt SportDrenthe-directeur Hans de Lang. Hij is voorzitter van de nominatiecommissie.

,,We wilden voorverkiezingen, maar de commissie bleek ook nog een aantal eigen keuzes te willen maken. En die afspraken zijn niet duidelijk geweest. Ja, het zou kunnen dat een presentator heeft gezegd het gala te boycotten. Maar er is van alles geroepen en gezegd. Het ging er vrij emotioneel aan toe in de discussies hierover. Tot mijn grote spijt. Ik dacht echt dat het duidelijk was. Klopt, Lois Abbingh woont niet meer in Emmen, maar dat was bij de commissie niet bekend. Ze had niet op de lijst mogen staan, maar ze was al benaderd. Volgend jaar gaan we dit anders doen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu