Opinie: FOC verwoest Asser binnenstad en meer

Binnenkort neemt de gemeenteraad van Assen een besluit over het mogelijk voortzetten van de plannen met betrekking tot het Factory Outlet Center (FOC) aan de A28. Ondernemer Jos Schomaker voorziet een totale destructie.

FOC verwoest Asser binnenstad en meer

FOC verwoest Asser binnenstad en meer

Begrijpelijk dat men aanvankelijk enthousiast was over een Factory Outlet Center, iets groots en nieuws voor de regio met arbeidsplaatsen, welke bestuurder wil dat nou niet?

Langzaam maar zeker komen de negatieve consequenties steeds duidelijker in beeld. Alle deskundigen zien ontwrichtende gevolgen voor de Asser binnenstad: de euro kan maar één keer worden uitgegeven.

Vooropgesteld: de markt in Noord-Nederland is veel te klein om een FOC rendabel te laten zijn. Er wonen simpelweg te weinig mensen en de inkomens zijn lager dan in overig Nederland. Dat weten ook de grote merken. Hugo Boss, Tommy Hilfiger en Adidas komen niet naar FOC Assen om de bestaande distributiestructuur niet te vernietigen.

Spookstad

Er is sowieso geen vraag naar een FOC. De vraag is nu al veel te klein, getuige de grote leegstand. Een FOC is aanbod gestuurd. Er is aanbod van overtollige goederen die de markt in moeten en er is aanbod van grond die de gemeente wil verkopen.

Het leidt geen twijfel dat het FOC de winkelbinnenstad van Assen vlot zal verwoesten. Na de afgelopen jaren zijn de meeste winkelbedrijven kwetsbaar. Een geringe verdere omzetdaling zal funest zijn. Ten gevolge van een FOC zullen eerst de zaken in het hogere segment omvallen, en hiermee een stuk attractiviteit. Grotere leegstand is het gevolg. De rest volgt weldra: opticiens, parfumerieën, telefoonwinkels, textielzaken, kapperszaken, horeca, Drents Museum. Assen wordt een spookstad.

'Het leidt geen twijfel dat het FOC de winkelbinnenstad van Assen vlot zal verwoesten.'

De ondernemers zijn bekend met ondernemersrisico: marktdreigingen horen bij het vak, net als positief denken en kansen zien. Hoewel er door het FOC met gratis parkeren en lagere huren geen sprake van eerlijke concurrentie is. Zorgelijk is de situatie voor alle medewerkers die hun baan verliezen. Een eenvoudige telling leert dat dit er vele honderden zijn. Maar het allermeest gedupeerd is de klant, die graag winkelt in Assen en deze voorzieningen koestert. ‘Even naar de stad gaan' is voorgoed voorbij, sinterklaasintochten en lokale sponsoring verdwijnen eveneens. Daarnaast zullen de grote bedragen die reeds zijn gestopt in het verbeteren van de binnenstadsbeleving (waaronder parkeervoorzieningen) weggegooid geld zijn.

Achterhaald

Omdat de noordelijke markt zo klein is, merken ook de omliggende winkelkernen het ‘FOC-effect'. Roden, Leek, Beilen, Drachten, Emmen, Hoogeveen, Groningen, Veendam, Stadskanaal. Hoeveel honderden arbeidsplaatsen gaan hier verloren? Tezamen met de Asser binnenstad zeker duizend! Eindresultaat: een onrendabel FOC en een aantal verzwakte winkelplaatsen.

In overig Nederland dringt steeds meer het besef door bij bestuurders dat FOC's achterhaald zijn en alles behalve duurzaam. Overal is leegstand. Het is toch raar dat er in het geval van FOC Assen 25.000 vierkante meter winkelruimte wordt bijgebouwd terwijl een blinde kan zien dat we juist vierkante meter-winkeloppervlakte moeten wegbestemmen. Het bouwen van een FOC is net zo onzinnig als het bouwen van drie nieuwe ziekenhuizen in bijvoorbeeld Loon, Rolde en Vries.

Wat we nodig hebben zijn compacte centra, met sfeer en een gezonde eerlijke concurrentie. Met attractieve, servicegerichte en vernieuwende winkelconcepten waar klanten graag komen. Het integreren van veel meer wonen in de binnenstad met gezellige ontmoetingsruimtes.

Wat we nodig hebben zijn bestuurders die alles overwegend beter ten halve keren dan ten hele dwalen: geen FOC aan de A28! Wat we nodig hebben is een interprovinciaal retailbeleid van Groningen, Friesland en Drenthe. Hiermee wordt voorkomen dat de ene gemeente bang is dat een FOC naar een andere gemeente gaat als men het laat lopen. Ook hier is angst een slechte raadgever.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
FOC
Opinie
menu