Outlet centre: droom of nachtmerrie?

Donderdag beslist de gemeenteraad van Assen of de plannen voor een Factory Outlet Centre (FOC) bij Assen-Zuid worden voortgezet. Bij die keuze zou een blik in de toekomst uitkomst kunnen bieden. Dagblad van het Noorden doet een poging.

Donderdag beslist de gemeenteraad van Assen werlke richting de stad uit gaat

Donderdag beslist de gemeenteraad van Assen werlke richting de stad uit gaat

Nachtmerrie

Een half jaar nadat Factory Outlet Centre de deuren opent, verkopen de investeerders het complex en groeit het FOC uit tot een grote publiekstrekker. Terwijl de outlet jaarlijks een miljoen bezoekers trekt, is de beloofde spin-off nihil. Bezoekers rijden naar de parkeerplaats van de outlet, kopen hun kleren en vertrekken weer zo snel als ze kwamen. Het verwachte domino-effect bij Assen-Zuid (ijscomplex, TT Plaza) blijft uit waardoor FOC een eiland blijkt zonder veerbootjes naar de binnenstad. Hierdoor bloedt het Asser centrum langzaam dood.

Eerst sneuvelen de kleding- sport- en schoenenwinkels. Daarna krijgen de grote warenhuizen het lastig en telt de binnenstad steeds meer leegstaande panden. Doordat de loop uit het centrum is, groeien de horecagelegenheden niet verder en wordt er steeds minder georganiseerd. Als klap op de vuurpijl blijkt het concept FOC na een paar jaar uitgewerkt en sluiten steeds meer outletwinkels de deuren, waardoor het complex verpauperd en uiteindelijk zelfs sluit.

Droom

De gemeenteraad stemt voor een FOC en dat blijkt een goede keuze. Het is een publiekstrekker van de eerste orde en trekt miljoenen bezoekers naar de Drentse hoofdstad. Daarbij fungeert het complex als trekker voor de toeristische zone bij Assen-Zuid. Ook het ijscomplex, TT Museum, TT Plaza en een kinderparadijs op de plek van het Verkeerspark vestigen in de buurt van FOC. En als grote verrassing tovert de gemeente nog een mooi, innovatief miljoenenproject uit de hoge hoed. Investeerders staan te dringen om te profiteren van de mensenmassa die zich dagelijks richting Assen-Zuid begeeft.

Door deze ontwikkelingen groeit de belangstelling voor Assen als toeristische bestemming. Recreatiebedrijven en hotels floreren en met de binnenstadondernemers zijn programma's opgesteld om publiek ook het centrum in te trekken. Een aantal keten- en schoenenwinkels vallen om, maar kleine specialistische winkeltjes keren terug. De foodmarket blijkt een grote trekker, net als het podium op het Koopmansplein. Door alle ontwikkelingen trekt de werkgelegenheid flink aan en worden er meer woningen gebouwd. De bevolking groeit en binnen twintig jaar is Assen uitgegroeid tot een echte provinciehoofdstad.

Wakker

De gemeenteraad schiet de plannen voor het FOC af. De Binnenstadsvereniging MKB Assen gaat op dezelfde voet verder en werkt in rustig tempo aan het visiedocument. Veel financiële ruimte bij de ondernemers is er niet. De zaken gaan nog niet echt beter. Ook zonder FOC vliegen de bezoekers niet als vliegen op de winkels in de binnenstad af. De Brink ontwikkelt zich wel en wordt naast de Markt een succesvol horecaplein. Daardoor krijgt de Culturele As ook een flinke impuls. Tussen museum en de kop van de Vaart gebeurt het op cultureel gebied en de horeca-uitbaters profiteren mee. Theater, bibliotheek en bioscoop groeien gestaag door de samenwerking.

Om niet in de leegstand te verzuipen krijgen de vele leegstaande winkelpanden een woonbestemming en transformeren delen van het centrum in woonwijken. De gemeente besluit de winkels te centreren, zoals in het plan van de binnenstadsvereniging werd geopperd, waardoor Assen een kleiner, maar levendiger centrum krijgt. Het Koopmansplein krijgt het gewenste overkapte muziekpodium en een fontein, waardoor ook hier terrasjes ontstaan. Belangrijke elementen voor Assen zijn Bartje, die komt in alle uitingen naar buiten voor, de foodmarket en een klein, maar divers aanbod van winkels.

Week van de waarheid

Na talloze onderzoeken, inspraakavonden, protestacties en deskundigen buigt de gemeenteraad zich donderdag over de eventuele komst van een Factory Outlet Centre (FOC). Het FOC zorgt voor nog al wat commotie: retailondernemers zijn fel tegen en laten geen mogelijkheid onbenut om hun ongenoegen te uiten. Het college van burgemeester en wethouders wil graag verder met de plannen voor een FOC, de raad moet nog toestemming geven. De uitkomst staat nog niet vast.

Veel partijen twijfelen en vergaderen tot op het laatste moment over de te vergeven stemmen. Komende week schrijft Dagblad van het Noorden dagelijks over FOC en de beslissing van de gemeenteraad. Daarnaast verschijnen, foto's, filmpjes en verhalen op de website .

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
FOC
menu