Wat is het unique selling point van de Cascaderun?

De Hoogeveense Cascaderun viert zondag het tienjarig bestaan met opnieuw een deelnemersrecord. Wat verklaart het succes?

Cascaderun FOTO ARCHIEF GERRIT BOER

Cascaderun FOTO ARCHIEF GERRIT BOER

Ruim 8600 lopers aan de start bij de Cascaderun, weer meer dan vorig jaar. De deelnemers wagen zich aan 5 of 10 Engelse mijlen, afstanden van respectievelijk net meer dan 8 en 16 kilometer. Voor kinderen is er een Unicef Kinderloop met variabele afstanden en voor mensen met een beperking de Giga G-run waarvoor hetzelfde geldt.

Bijzonder?

Is hier iets bijzonders aan? Niet echt. De 10 Engelse mijlen is niet de meest courante afstand voor een hardloopwedstrijd, maar in Nederland staan er toch heel wat in de kalender. Ook relatief dicht bij Hoogeveen. In Zwolle bijvoorbeeld. En een bijzondere, de Station tot Stationloop, tussen Ommen en Dalfsen.

Dát spreekt deelnemers vaak aan. Een bijzonder parcours, helemaal als het in lijn is. De allergrootste wedstrijd van Nederland, de Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam in september is zo’n loop. En net als de Station tot Stationloop een wedstrijd in lijn, van A naar B, over 16,1 kilometer.

Rondje

In Hoogeveen is het een rondje. Net als in Groningen rond het Schildmeer, of in Zwolle in de binnenstad. Die laatste twee evenementen komen niet in de buurt van de 50.000 deelnemers van de Dam tot Damloop, maar ook niet toe aan de 8600 deelnemers van de Cascaderun. Die is daarmee na de 4Mijl van Groningen (22.000 deelnemers) de tweede loop van Groningen en Drenthe voor wat betreft deelnemersaantal.

,,Het is het parcours’’, weet woordvoerder René Nanninga van de Cascaderun. ,,We hebben een schitterende route, door de wijken, door het buitengebied en met de finish in het centrum.’’ Nog een ander specifiek sterk punt van de Cascaderun: ,,Er staan langs het parcours twintig verschillende bands te spelen en vorig jaar hadden we 35.000 toeschouwers.’’

Rek

En er zit nog steeds wel rek in, volgens Nanninga. ,,De inschrijving is nu gesloten, maar het parcours kan dit aantal deelnemers prima aan, omdat we de deelnemers laten starten in verschillende vakken met telkens een aantal minuten ertussen. Als we volgend jaar nóg meer deelnemers trekken, dan doen we er gewoon nog een paar startvakken bij.’’

Opnieuw is dit niets unieks natuurlijk. De 4Mijl en de Dam tot Damloop werken al jaren met zo’n gefaseerde start, beide evenementen zouden zonder niet kunnen bestaan. Net zo min als zonder ‘het feest voor deelnemers en toeschouwers, na afloop ook’ waarvan Nanninga rept.

De Cascaderun kent tien testlopen, al van september af. Deelnemers kunnen gehaasd door een atleet in verschillende tempo’s de tien mijl aangaan. ,,Bij de laatste testloop van afgelopen weekeinde hadden we zevenhonderd deelnemers.’’ Alleen dat aantal is al zoveel dat menige wedstrijd er jaloers op is. Maar zijn testlopen of andere vorm van gezamenlijk voorbereiden uniek? Onnodig die vraag te beantwoorden.

Geen toplopers

Als er dan toch iets uniek is voor zó’n grote loop, dan is het misschien dat de Hoogeveense organisatie geen geld uittrekt om toplopers te trekken. ,,Er wordt geen startgeld betaald en tóch trekken we elk jaar wel Kenianen’’, zegt Nanninga. ,,Ze proberen altijd toch wat startgeld te krijgen, maar we betalen niet.’’

Wel liggen er aan de finish geldprijzen voor de winnaars klaar, maar dat zijn geen verschrikkelijk grote bedragen. ,,Hooguit een paar honderd euro. We steken het geld liever in de organisatie’’, aldus Nanninga. Een lang verhaal kort, dit geldt voor bijna alle hardloopwedstrijden in Nederland, op een kleine elite van zo’n twintig evenementen na.

,,Het is bij ons altijd mooi weer’’, betoogt Nanninga nog. Now we’re talking! Dat moet het zijn! Dáár is het unique selling point van de Cascaderun in Hoogeveen! Maar kun je dat tien jaar vasthouden? Op het moment van schrijven wordt voor zondag 12 graden met regen voorspeld. Uniek voor de Cascaderun, dat wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
menu