Arriva-treinen in Noorden rijden op duurzame brandstof

Een trein van Arriva.

Een trein van Arriva. Foto: Provincie Groningen

Alle Arriva-treinen in Groningen en Friesland rijden voortaan op een duurzamere brandstof: Hydrotreated Vegetable Oil (HVO).

Dat is een restproduct van bijvoorbeeld frituurvet. Door op deze brandstof te rijden, stoten de treinen 90% minder CO2 uit dan dieseltreinen.

68 treinen

18 treinen van Arriva reden sinds 2021 al op de duurzame brandstof. Daarnaast werden in de afgelopen periode 50 andere treinen op de noordelijke lijnen al klaargemaakt om te rijden op HVO. De HVO-treinen zijn te herkennen door een sticker op de trein. Voordat Arriva besloot om alle treinen in Groningen en Friesland op deze duurzame brandstof te laten rijden, vond er een proef plaats met twee treinen. Uit deze proef bleek dat het rijden op HVO voor alle treinen op de noordelijke lijnen mogelijk was.

Treinen zonder uitstoot

Het overstappen op treinen op HVO-brandstof is een belangrijke stap naar treinen zonder uitstoot in het Noorden. In Groningen en Friesland doen we ook proeven met waterstof- en batterijtreinen. Vanaf 2027 rijden er batterijtreinen tussen Leeuwarden en Harlingen Haven.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.