Aangeboden door

Biljartclub, Franse les en dokter onder één dak

Zwaantje Regtop en Arjan Vliem voor het dorpshuis. Foto: Provincie Groningen

De biljartclub, de Franse les, de muziekvereniging en de huisarts onder één dak. Sinds kort hebben ze het voor elkaar in dorpshuis De Kern in Zuidwolde.

De voormalige school uit 1874 werd te groot voor het aantal activiteiten dat er plaatsvond. De balken waren verrot, het dak was verschoven en de energierekening hoog. Maar met behulp van de huisarts en veel subsidies kon het dorpshuis in Zuidwolde behouden blijven.

Laagdrempelig

„Het is prachtig geworden”, vertelt huisarts Zwaantje Regtop. „De praktijk is ruim opgezet met veel licht en iedereen heeft voldoende ruimte. Ik ben blij dat door deze samenwerking het dorpshuis is behouden voor Zuidwolde. Dat draagt bij aan de leefbaarheid van een dorp. Dat is ook wat deze praktijk doet. Het is laagdrempelig, mensen stappen hier makkelijk binnen en maken even een praatje met elkaar. En als ik over een aantal jaren met pensioen ga, is de praktijk beter over te dragen aan een opvolger. Zo houdt het dorp zijn zorgvoorzieningen.”

Leefbaarheid

Arjan Vliem, voorzitter van het bestuur van Stichting Beheer Dorpshuis Zuidwolde: „Toen wij plannen maakten om het dorpshuis te verbouwen, klopten we als eerste aan bij de huisarts. We wisten dat zij de wens had voor een andere locatie voor haar praktijk en zij reageerde meteen enthousiast. Als een dorpshuis verdwijnt uit een dorp, is dat een aanslag voor de leefbaarheid. Nu er naast de huisarts ook een fysiotherapeut, een psychotherapeut en een diëtist in het pand aanwezig zijn, geeft dat iets extra’s voor het dorp.”

Subsidies

De verbouwing van het dorpshuis was mogelijk dankzij een groot aantal subsidies, waaronder van de provincie, de NAM en het Cultuurfonds voor Monumenten Groningen. De verbouwing kostte in totaal ongeveer € 1 miljoen.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nieuws

Meest gelezen

menu