Boerderij op unieke plek voor iedereen

Harrie Hoek voor Huize Tocama. Foto: Provincie Groningen

Harrie Hoek voor Huize Tocama. Foto: Provincie Groningen

In Uithuizen, tegenover de Menkemaborg, staat Huize Tocama. Deze negentiende-eeuwse boerderij heeft flinke aardbevingsschade en was al vanaf 2016 niet meer bewoond.

De stichting Tocamaheerd bedacht een plan voor het monument: in de boerderij komen een expositieruimte, horeca en erfgoedlogies. Begin volgend jaar wordt het monument gerestaureerd en vanaf 2026 kunnen bezoekers er weer terecht.

Uitbreiding

„Het plan bestond al langere tijd”, vertelt Harrie Hoek van de Stichting Tocamaheerd. „Ik ben voorzitter van het bestuur van de Menkemaborg en we merkten dat er te weinig ruimte was voor tijdelijke exposities en een museumwinkel. Toen Tocama beschikbaar kwam, zagen we mogelijkheden om de kwaliteit van de Menkemaborg te verbeteren. Mensen komen vaak één keer naar Uithuizen om de borg te bekijken. Door naast de borg wisselende exposities aan te bieden, hopen we dat mensen vaker terugkomen. Dat willen we ook stimuleren door een speeltuin voor kinderen en een landschapspark toe te voegen.”

Onderwijs

In het project wordt actief samengewerkt met het onderwijs. Leerlingen van de restauratieopleiding van het Alfacollege worden betrokken bij de restauratie, leerlingen van Terra gaan helpen bij de aanleg en het onderhoud van de tuin en leerlingen van Noorderpoort gaan aan het werk in de horeca. Ook is er samenwerking met WerkPro voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De provincie draagt hieraan bij vanuit het Leefbaarheidsprogramma.

Voor iedereen

„Het moet echt een plek voor iedereen worden”, licht Harrie Hoek toe. „We hopen dat de Tocamaheerd toeristen van buiten trekt, die er blijven overnachten. Maar het is ook een plek voor het dorp. In de tuin komt een boomgaard waar bewoners fruit kunnen plukken en kinderen kunnen terecht in de speeltuin. Voor de ouders komt een paviljoen waar ze koffie kunnen drinken. Dit is zo’n rijke plek; daar moet je iets mee!”

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.