Aangeboden door

Collectie museum Nienoord en Streekhistorisch Centrum Stadskanaal in modern jasje

Koetsen in Museum Nienoord. Foto: Provincie Groningen

Nieuwe museumzalen met moderne presentatietechnieken voor museum Nienoord in Leek. En een plek voor educatie en participatie in het vernieuwde Streekhistorisch Centrum Stadskanaal om te leren over de streek en het verleden.

De provincie draagt bij met een subsidie van € 125.000 om de vaste collectie van beide instellingen te vernieuwen en nieuwe bezoekers te trekken.

Museum Nienoord

Nienoord gaat de nieuwe zalen gebruiken om de vaste collectie op een interactieve manier te presenteren. Zo wordt het voor een breder publiek aantrekkelijk om naar het museum te gaan. Nienoord gaat ook een nieuw verhaal opzetten om de bijzondere collectie rijtuigen en sleden te laten zien. In de gemoderniseerde entree (Oranjerie) kunnen straks ook bezoekers worden ontvangen. Het vernieuwde Nienoord gaat eind 2024 open.

Streekhistorisch Centrum

Het Streekhistorisch Centrum verhuist in het voorjaar van 2024 naar een locatie in het centrum van Stadskanaal en gaat daar nauw samenwerken met de bibliotheek. Het nieuwe centrum gaat zich richten op jongeren en veel samenwerken met onderwijsinstellingen. Het is een plek waar het verhaal van de streek wordt verteld, waar de vaste collectie te zien is en waar het documentatiecentrum beter toegankelijk is dan op de huidige locatie.

Vernieuwing vaste presentatie erfgoed

Musea en erfgoedinstellingen kunnen via de regeling ‘Vernieuwing vaste presentatie erfgoed’ subsidie krijgen van de provincie om de presentatie van hun vaste collectie te vernieuwen. Door bijvoorbeeld te digitaliseren kunnen musea beter zichtbaar maken wat de provincie Groningen aan cultuur te bieden heeft.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.