Dries Zwart (Partij voor het Noorden): 'Uiteindelijk zijn jullie de baas'

Dries Zwart voor de klas bij groep 7 van CBS de Windroos in Zuidhorn. Foto: Provincie Groningen

Dries Zwart voor de klas bij groep 7 van CBS de Windroos in Zuidhorn. Foto: Provincie Groningen

Iedere vier jaar mogen inwoners van 18 jaar en ouder hun stem uitbrengen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. In maart 2023 is het weer zover.

Maar wat doet een Statenlid nu eigenlijk? Sinds kort bezoeken Statenleden scholen om een gastles te geven over de politiek.

Statenlid Dries Zwart van de Partij voor het Noorden stond op 19 april voor de klas bij groep 7 van CBS de Windroos in Zuidhorn. Op de vraag wie nu de baas is van de provincie antwoordden de leerlingen correct: ‘Provinciale Staten’. Maar Dries Zwart verraste de leerlingen door te zeggen dat de inwoners die naar de stembus gaan uiteindelijk de baas zijn.

Quiz

Provinciale Staten nemen beslissingen over onderwerpen waar ook kinderen en jongeren dagelijks mee te maken hebben, zoals fietspaden, openbaar vervoer en het opwekken van energie. Daarom vinden de Staten het belangrijk dat jongeren weten wat Statenleden doen. Het lesprogramma ‘Statenlid in de klas’ is voor groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het past precies in een lesuur en alle leerlingen kunnen meedoen. Zo is er een provinciequiz en ervaren leerlingen tijdens een kort debat hoe het is om keuzes te maken.

Aanmelden?

Ook een Statenlid in de Klas en actief aan de slag met de provinciale politiek? Meld je aan voor ‘Statenlid in de klas’ via statengriffie@provinciegroningen.nl en Provinciale Staten komen bij jou op school een gastles geven.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.