Aangeboden door

Drinkwater is iets om zuinig op te zijn

Gerda Brilleman van Waterbedrijf Groningen in een waterwingebied. Foto: Provincie Groningen

Het is voor ons heel vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt, dat er water is om te douchen of de wc mee door te spoelen. Maar een klein gedeelte hiervan, zo’n 20 procent, wordt gebruikt om te drinken, om koffie en thee mee te zetten of om te koken.

Drinkwater in Nederland is van topkwaliteit en we beschikken over de beste technieken om het water te zuiveren. De provincie Groningen is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het grondwater en Waterbedrijf Groningen zorgt ervoor dat er 24 uur per dag drinkwater uit de kraan komt. De website beschermjedrinkwater.nl geeft tips over wat Groningers zelf kunnen doen om vervuiling van de grondwaterbronnen tegen te gaan.

Schoon water

„Wij zeggen altijd: wat er niet inkomt, hoef je er niet uit te halen,” vertelt Gerda Brilleman van Waterbedrijf Groningen. „Daarmee bedoelen we: als je de bodem zo schoon mogelijk houdt, hoef je er minder aan te doen om het grondwater te zuiveren.” In onze provincie wordt op drie plaatsen water gewonnen uit het grondwater: in Onnen, in De Punt en in Sellingen. De gebieden om het waterwingebied heen worden grondwaterbeschermingsgebieden genoemd. Voor deze gebieden gelden speciale regels. Er mag bijvoorbeeld geen warmte-koudeopslag worden toegepast. Bewoners van zo’n gebied kunnen bijdragen aan schoon water door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken voor de tuin of de auto in een wasstraat schoon te maken in plaats van in de straat. Zo komt de shampoo niet in de bodem terecht, maar wordt die afgevoerd in de wasstraat.

Zuinig met water

Deze tips zijn vooral bedoeld voor bewoners van een grondwaterbeschermingsgebied maar ze zijn ook nuttig voor andere inwoners van onze provincie. Gerda Brilleman: „In droge, hete zomers merk je dat er op bepaalde momenten heel veel drinkwater gebruikt wordt. Voor drinkwater, onder de douche of het vullen van zwembadjes. Ook dan is het zinvol om zuinig om te gaan met drinkwater.”

Meer tips en informatie op: beschermjedrinkwater.nl .

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nieuws

menu