Expeditie Participatie begonnen

De voorstelling in het Grand Theater. Foto: Provincie Groningen

De voorstelling in het Grand Theater. Foto: Provincie Groningen

„Hoe maken we van Groningen de beste democratie van de wereld?” Met deze vraag is de Expeditie Participatie van de provincie Groningen begonnen.

De theatervoorstelling ‘In search of Democracy 3.0’ van Lucas de Man in het Grand Theatre in Groningen trok op maandag 4 april bijna 100 belangstellende Groningers, bestuurders en ambtenaren. Het publiek werd in de voorstelling direct betrokken om samen te zoeken naar manieren om het democratische proces in Groningen te verbeteren.

Essentiële onderdelen

Op de vraag wat essentiële onderdelen van een democratie moeten zijn liepen de antwoorden van de deelnemers uiteen van ‘stemmen vanaf 16 jaar’ en ‘kennis over hoe democratie werkt’ tot ‘iedereen heeft recht op leren en lezen’ en ‘controle op de democratie door een onafhankelijke partij’. Voorbeelden van wat er volgens de aanwezigen anders zou moeten aan de democratie zijn:


• de lage opkomst bij verkiezingen, waardoor je af kan vragen hoe representatief onze overheid is;


• de invloed van het bedrijfsleven en economie op de besluitvorming;


• het kortetermijndenken in plaats van het zich op de lange termijn op consensus richten.


Ook kwam de specifieke Groninger problematiek naar voren: ‘de democratie werkt niet voor mensen die het slachtoffer worden’.

Expeditie Participatie

Een van de conclusies van de bijeenkomst was dat er te weinig gesprek plaatsvindt. Door met elkaar in gesprek te gaan, naar elkaar te luisteren en samen te bouwen aan vertrouwen, willen we werken aan het verbeteren van de Groninger democratie. Op basis van de inbreng van aanwezigen stellen we het participatiebeleid samen. De bijeenkomst in het Grand Theatre was een eerste stap naar de verbetering van het democratische proces.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .