Fietspaaltjes veiliger gemaakt

De onmisbare paaltjes zijn nu beter zichtbaar en veiliger gemaakt. Foto: Provincie Groningen

De onmisbare paaltjes zijn nu beter zichtbaar en veiliger gemaakt. Foto: Provincie Groningen

Fietspaaltjes die op plekken stonden waar ze weg konden zijn in de afgelopen tijd verwijderd. Op plekken waar paaltjes moeten blijven staan, zijn ze beter zichtbaar gemaakt.

De afgelopen maand zijn de laatste paaltjes op provinciale fietspaden en bruggen vervangen, veiliger en beter zichtbaar gemaakt.

Gevaarlijke situaties

Al jaren staan er zo min mogelijk paaltjes op provinciale fietspaden. Alleen op plekken waar dit echt niet anders kan, zoals op fietsbruggen om auto’s te weren, blijven de paaltjes staan. De paaltjes bij Waterhuizen staan er omdat automobilisten, die stil staan op de rotonde en de N860 als de brug open staat, het fietspad gebruiken als sluiproute. Dat leverde regelmatig gevaarlijke situaties op voor fietsers.

Opvallend en veilig

Paaltjes die niet weggehaald kunnen worden zijn nu beter zichtbaar en veiliger gemaakt. De nieuwe lijnen zijn ruim voor en om het paaltje aangebracht en hebben ribbels om de fietser te waarschuwen. In sommige gevallen zijn paaltjes verplaatst naar een plek die beter opvalt en hebben ze een ledlamp op zonne-energie gekregen om beter zichtbaar te zijn in het donker. De rood-witte paaltjes zijn deels van kunststof en daardoor flexibeler. De schok bij een aanrijding is kleiner en er is daardoor minder kans op schade.

Veilig fietsen

De provincie probeert op allerlei manieren de veiligheid voor fietsers te vergroten en de kans op ongelukken te verkleinen. Dat gebeurt met nieuwe en bredere fietspaden, opvallende oversteekplaatsen, veilige schoolroutes en fietsstroken. Met de aanpak van de overgebleven paaltjes op de provinciale fietspaden en bruggen is het fietsnetwerk in de provincie weer wat veiliger geworden.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.