Aangeboden door

Geld vanuit Nationaal Programma Groningen voor Werelderfgoedcentrum Waddenzee en smarthub

Een artist impression van het Werelderfgoedcentrum. Afbeelding: Dorte Mandrup

Werelderfgoedcentrum Waddenzee krijgt bijna € 6.9 miljoen van Nationaal Programma Groningen.

Ook gaat er € 1.5 miljoen naar de ‘Zero Emission Shared Smart Hub’ (ZESS Hub). Vanuit de ZESS Hub vindt transport plaats met duurzame voertuigen naar het centrum van de stad Groningen.

Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Bij Lauwersoog moet het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) komen. Vanuit Nationaal Programma Groningen dragen de gemeente Het Hogeland € 3.45 miljoen en de provincie Groningen hieraan € 3.5 miljoen bij. Deze bedragen worden toegekend als de financiering van het definitieve bouwbudget helemaal rond is. Het WEC wordt een plaats waar wetenschappers, studenten, vrijwilligers, natuurbeheerders, lokale ondernemers en inwoners die geïnteresseerd zijn in de Wadden bij elkaar komen. In het centrum komen Zeehondencentrum Pieterburen, een interactief bezoekerscentrum, onderzoeks- en werkruimten voor wetenschappers en educatieve programma’s voor scholieren. Ook wordt het een toeristisch informatie- en verkooppunt. In het gebouw is ruimte voor kantoren, een winkel en horecavoorzieningen.

ZESS Hub

Op bedrijventerrein Westpoort in Groningen wordt de Zero Emission Shared Smart Hub (ZESS Hub) ontwikkeld. Dit wordt een locatie voor duurzaam transport voor de Groninger binnenstad. Vanuit bedrijventerrein Westpoort coördineert transportbedrijf Nabuurs het vervoer van (deel)ladingen voor ondernemers. Vervolgens worden de ladingen met duurzame voertuigen in de binnenstad bezorgd. Ook komt er een tank- en laadstation van Van Kessel Greenpoint voor onder meer elektriciteit. In de toekomst is het ook de bedoeling dat er hier een mogelijkheid komt om waterstof te tanken. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Bovendien biedt ZESS Hub een oplossing voor ondernemers die vanaf 2025 met uitstootvrij transport de binnenstad moeten bedienen, maar niet (rendabel) kunnen investeren in een duurzaam transportmiddel. Vanuit Nationaal Programma Groningen dragen gemeente Groningen € 500.000 en provincie Groningen hier € 1 miljoen aan bij.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nieuws

menu