Aangeboden door

Groningen wil mogelijke verhoging gaswinning van tafel

De stikstoffabriek in Zuidbroek. Foto: Provincie Groningen

De Groningse overheden doen een beroep op staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw om de mogelijke verhoging van de gaswinning in Groningen van tafel te krijgen.

Dit schrijven zij in een gezamenlijke brief aan de staatssecretaris in reactie op zijn Kamerbrief van 19 mei. De mogelijke verhoging die Gasunie Transport Services voorstelt is volgens de Groningse overheden niet uit te leggen naar de inwoners en zorgt opnieuw voor veel onrust in de regio.

Stikstoffabriek

Gasunie Transport Services (GTS) maakte vorige week bekend dat de stikstoffabriek in Zuidbroek opnieuw vertraging oploopt en adviseert de staatssecretaris daarom dit gasjaar nog extra gas te winnen uit Groningen. De staatssecretaris geeft in reactie hierop in zijn Kamerbrief aan deze nieuwe vertraging moeilijk te kunnen accepteren en besluit voorlopig geen extra gas te winnen uit Groningen.

Oproep aan staatssecretaris

De regio blijft vinden dat de veiligheid van inwoners altijd voorop moet staan. De Groningse overheden vertrouwen erop dat de staatssecretaris de verhoging van de gaswinning van tafel weet te krijgen en het Groningenveld eind 2023 nog steeds definitief sluit. Ze vinden ook dat problemen tussen aannemers en onderaannemers geen reden mogen zijn om weer extra Gronings gas te winnen. De Gasunie moet hiervoor een oplossing zoeken. Daarnaast geeft GTS geen zekerheid over de nieuwe opleverdatum van de stikstoffabriek. De regio adviseert de staatssecretaris in gesprekken met GTS scenario’s te ontwikkelen, zodat er geen Gronings gas meer wordt gewonnen.

Betrokken overheden

De brief aan staatssecretaris Vijlbrief is opgesteld namens de colleges van de gemeenten Oldambt, Midden-Groningen, Het Hogeland, Groningen, Eemsdelta, Pekela, Veendam, Westerkwartier, Westerwolde, Stadskanaal en de provincie Groningen en de besturen van de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nieuws

menu