Kunstwerken rond artikel 1 van de Grondwet in het provinciehuis

René Paas bekijkt één van de kunstwerken. Foto: Provincie Groningen

René Paas bekijkt één van de kunstwerken. Foto: Provincie Groningen

Bezoekers van het provinciehuis worden vanaf deze week door een kunstwerk bij de ingang gewezen op artikel 1 van de Grondwet: ‘allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’.

Het wetsartikel gaat in tegen discriminatie. Op 13 april werden de kunstwerken gepresenteerd. Er staat een kunstwerk bij de ingang aan de Sint Jansstraat en een aan de ingang bij het Martinikerkhof.

Twee kunstenaars

De kunstwerken zijn gemaakt in opdracht van Provinciale Staten. Kunstwerk ‘Artikel 1’ van Jan Hamstra aan de Sint Jansstraat 4 laat historische figuren zien die hebben gestreden tegen discriminatie. Het kunstwerk ‘Herinneren is vergeten’ van Marnix Sixma aan het Martinikerkhof bestaat uit tegels op de vloer. In de tegels is de tekst ‘herinneren is vergeten’ verwerkt.

Artikel 1 zichtbaar

Provinciale Staten gaven in een motie de opdracht om artikel 1 van de Grondwet zichtbaar te maken bij de ingangen van het provinciehuis. Zes kunstenaars werden uitgenodigd een ontwerp te maken voor de verbeelding van artikel 1. Bij ieder kunstwerk hangt een bordje met de tekst van artikel 1, in het Nederlands en in het Gronings. Belangstellenden zijn van harte welkom om de kunstwerken te komen bekijken in het provinciehuis.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.