Aangeboden door

'Met simpele maatregelen kun je energie besparen'

Energiecoach Anneke Braaksma geeft advies. Foto: Lyuda Stinissen

In februari dit jaar startte de campagne Zo Simpel Als Wat van de provincie, gemeenten en woningcorporaties. Doel van de campagne was om inwoners bewust te maken hoe makkelijk je energie en dus geld kunt besparen.

Nu, bijna een jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. Door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen flink gestegen en betalen inwoners van onze provincie soms wel drie keer zoveel voor hun energierekening. Inmiddels is energie besparen noodzakelijk geworden. De bespaartips van Zo Simpel Als Wat helpen het gas- en energieverbruik omlaag te brengen.

Anneke Braaksma is energiecoach bij de Gemeente Groningen. Zij gaat langs bij Groningers om hen te adviseren over kleine maatregelen die ze kunnen nemen om energie te besparen. Anneke: „Dan moet je denken aan radiatorfolie achter je verwarming, raamfolie over je kozijnen en het isoleren van radiatorbuizen. Dat zorgt ervoor dat je veel minder warmte verliest.”

Frisse lucht

Ook zijn er maatregelen die geen geld kosten. Het is verstandig om alleen de ruimte te verwarmen waar je veel bent en je cv-ketel op 60 graden te zetten. Minder handig is het om de verwarming helemaal uit te zetten. Dan kan het vochtig in huis worden en kan er zelfs schimmel ontstaan. Anneke: „Om de lucht in huis gezond te houden, is het verstandig om ‘s morgens even vijf minuten de ramen tegen elkaar open te zetten. Dan komt er frisse lucht je huis binnen.”

300 euro

Voor alle bespaartips kunt u terecht op de website zosimpelalswat.nl . Daar staat welke simpele maatregelen u kunt nemen, wat die ieder jaar opleveren en welke hulp u erbij kunt krijgen. Dit kan verschillen per gemeente en per woningcorporatie. Zo kunt u van enkele tientjes tot wel 300 euro per jaar besparen.

Meer informatie: zosimpelalswat.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.