Mobiele flitspaal langs provinciale weg tussen Grijpskerk en Sebaldeburen

De verplaatsbare flitspaal.

De verplaatsbare flitspaal. Foto: Provincie Groningen/archief

Het Openbaar Ministerie controleert sinds 23 januari op snelheid met een mobiele flitspaal langs provinciale wegen.

De flexflitser staat de eerste twee maanden langs de Woldweg (N388) tussen Grijpskerk en Sebaldeburen en later in Kropswolde en de wijk Lewenborg in Groningen.

Flexflitser

De verplaatsbare flitspaal wordt voor onbepaalde tijd ingezet langs wegen waar het druk is en vaak te hard wordt gereden. Door te hard te rijden gebeuren er vaak ongelukken, soms met een dodelijke afloop. Met name fietsers zijn erg kwetsbaar op kruisingen en bij fietsoversteken op provinciale wegen.

Flexibel en duurzaam

De flexflitser controleert 24 uur per dag op de maximumsnelheid. De flitspaal staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek, wordt daarna verplaatst en komt later terug. Met dit nieuwe initiatief kan relatief eenvoudig op meerdere plekken in de provincie gecontroleerd worden op de snelheid. De flitser werkt twee maanden lang op accu’s waardoor er geen stroom nodig is.

Drie plekken

De flexflitser rouleert de komende tijd op drie locaties langs de provinciale weg:

· De kruising van de Woldweg (N388) en Westerzand tussen Grijpskerk en Sebaldeburen. Op deze plek wordt vaak te hard gereden, wat gevaarlijk is voor overstekende fietsers.

· De Woldweg in Kropswolde (N386) bij de fietsoversteek ter hoogte van de Walstraschool. Op deze plek wordt ook vaak te hard gereden, terwijl er veel fietsers oversteken.

· De Rijksweg bij Lewenborg/Ruischerbrug (N360) ter hoogte van de Albert Heijn. Ook hier wordt vaak te hard gereden. Dat is gevaarlijk voor overstekende fietsers bij Ruischerbrug en auto’s die bij het winkelcentrum vandaan komen.

50 flexflitsers

De flexflitser is een initiatief van het Openbaar Ministerie. In totaal komen er 50 flexflitsers op 150 verschillende locaties door heel Nederland. De provincie, het Openbaar Ministerie, de politie en gemeenten hopen dat bestuurders zich door de flexflitsers beter aan de snelheid houden en dat het verkeer veiliger wordt.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.