Mobiele flitspaal naar Kropswolde

De mobiele flitspaal. Foto: Provincie Groningen

De mobiele flitspaal. Foto: Provincie Groningen

De mobiele flitspaal van het Openbaar Ministerie (OM) staat de komende twee maanden in Kropswolde.

Vanaf 24 maart controleert de flitspaal op snelheid langs de Woldweg (N386) bij de fietsoversteek bij de Walstraschool.

Fietsers

Het OM zet de flitspaal in op plekken waar het druk is en vaak te hard wordt gereden. Op de Woldweg in Kropswolde zijn met name fietsers kwetsbaar bij de fietsoversteek. Het is een drukke oversteek in de omgeving van een dorp, waar veel lokaal en doorgaand verkeer langs rijdt.

Bebouwde kom

In de bebouwde kom van Kropswolde is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de auto’s hier harder rijdt dan is toegestaan. Doordat het hier druk is en er veel verschillend verkeer voorkomt, zorgt dit voor gevaarlijke situaties. Als automobilisten minder hard rijden, kunnen ze beter reageren op onverwachte situaties en wordt de kans op ongelukken kleiner.

Flexibel en duurzaam

De flexflitser controleert 24 uur per dag op de maximumsnelheid. De flitspaal staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek, wordt daarna verplaatst en komt later terug. Met dit nieuwe initiatief kan relatief eenvoudig op meerdere plekken in de provincie gecontroleerd worden op de snelheid. De flitser werkt twee maanden lang op accu’s en daardoor is er geen aparte stroomvoorziening nodig. Bovendien heeft de flitspaal een zonnepaneel. Hiermee kunnen de accu’s weer opgeladen worden.

Op verschillende plekken

De flitspaal staat de komende maanden op verschillende plekken: in Kropswolde, Lewenborg (N360) en langs de provinciale weg tussen Grijpskerk en Sebaldeburen (N388). In januari werd de flitspaal voor het eerst ingezet langs de N388.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.