Aangeboden door

Nieuw rubber uit oude auto- en fietsbanden

Remco van Leeuwen bij de aangepaste machine. Foto: Provincie Groningen

Bij het bedrijf New Born Rubber in Grootegast wordt rubberafval gerecycled.

De Rijksuniversiteit Groningen vond een methode die het voor ondernemers aantrekkelijk maakt om niet te kiezen voor nieuw rubber maar voor gebruikt materiaal. Vier ondernemers in Grootegast zagen hier wel brood in en startten een proeffabriek. Ze kregen hiervoor ruim een miljoen aan Europese subsidie en bijna 250.000 euro van de provincie.

Milieuwinst

Oude auto- en fietsbanden worden nu nog vaak verbrand. Dat is slecht voor het milieu. Er bestonden al wel manieren om rubber te recyclen maar die waren zo kostbaar dat het voor ondernemers aantrekkelijker was om nieuw rubber te gebruiken. „Iedereen wil wel groener produceren, maar dan moet het wel wat opleveren”, zegt Remco van Leeuwen van New Born Rubber. „Jaarlijks wordt er zo’n 150.000 ton rubberafval geproduceerd. Daarbij valt nog heel wat milieuwinst te behalen.”

In stappen

De ontwikkelingen bij New Born Rubber gaan in kleine stappen. Eerst wordt een proeffabriek opgezet, die 1000 tot 1500 ton per jaar kan verwerken. Er bestaan geen machines voor het verwerkingsproces van het rubber. Hiervoor moeten bestaande machines aangepast worden en als het proces werkt, kijken de ondernemers verder naar opschaling. De volgende stap is een productie van 10.000 tot 15.000 ton per jaar.

Goede vooruitzichten

„Ik denk dat het groots kan worden”, zegt Remco van Leeuwen. „Er is veel belangstelling vanuit de markt. Wereldwijd is er veel vraag naar rubber. Als die producenten allemaal gebruik maken van onze vinding, bespaart dat veel CO2-uitstoot. Bovendien levert onze fabriek een goede omzet op en werkgelegenheid voor de regio.”

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.