Nieuwe brug voor Blauwestad

De bestuurders bij het bouwbord. Foto: Provincie Groningen

De bestuurders bij het bouwbord. Foto: Provincie Groningen

In Blauwestad is begonnen met de bouw van een nieuwe brug, de Beekjuffer. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken en wethouder Erich Wünker van de gemeente Oldambt gaven hiervoor het officiële startsein.

De nieuwe brug wordt aangelegd in het verlengde van de Pieter Smitbrug, waar nu nog een dam in de Hoofdstraat ligt. Daarmee komen er nog nieuwe vaarroutes in het gebied bij. De nieuwe brug lijkt op de Pieter Smitbrug, maar is kleiner. Architect Nol Molenaar heeft gekozen voor hetzelfde type brugleuningen en poten in de vorm van een kruis.

Maanwaterjuffer

Om de nieuwe vaarroute van het Oldambtmeer naar de woongebieden straks te kunnen gebruiken, moest de steigerhouten wandel- en fietsbrug tussen Strand Zuid en Redersplein nog een draaibaar gedeelte krijgen. Dat gebeurde vorig jaar zomer. Deze brug had nog geen naam. Via social media konden inwoners stemmen. Daarbij kwam de naam Maanwaterjuffer als favoriet uit de bus. Gedeputeerde Van Dekken en wethouder Wünker namen de brug officieel in gebruik.

Omleiding verkeer

Om de werkzaamheden aan de Beekjuffer uit te voeren, is eind vorig jaar al een tijdelijke dam aangelegd in de Hoofdstraat. Weggebruikers worden nu via deze dam en de Bovist omgeleid, zodat de bouw van de Beekjuffer van start kan gaan. Strukton en Koninklijke Oosterhof Holman voeren de werkzaamheden uit. De bedoeling is dat de brug eind dit jaar in gebruik wordt genomen.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.