Aangeboden door

Nieuwe natuurzone Westerbroek verbindt ’t Roegwold met Zuidlaardermeergebied

De natuurzone Westerbroek aan de noordzijde van het dorp. Foto: Koos Boertjens

De nieuwe natuurzone Westerbroek werd op vrijdag 1 april feestelijk in gebruik genomen door gedeputeerde Johan Hamstra en Inge Eshuis, bestuurder van het waterschap Hunze en Aa’s.

Aan weerszijden van de A7 bij Westerbroek is in totaal 90 hectare nieuwe natuur aangelegd. Door de natuurzone kunnen dieren, zoals de otter en de ringslang, zich verplaatsen. Hiermee hebben zij een groter leefgebied gekregen, wat goed is voor de biodiversiteit.

Groter natuurgebied

De natuurzone Westerbroek is aangelegd tussen 2018 en 2021 en verbindt natuurgebied ’t Roegwold met het Zuidlaardermeergebied. In de natuurzone is onder andere een doorgaande slenk (watergeul) met natuurvriendelijke oevers gegraven. Dit is nu een fijne plek voor planten en dieren om zich te vestigen. Naast de slenk zijn ook faunapassages aangelegd, zodat dieren veilig onder de weg door kunnen. Voor wie rondom de natuurzone wil wandelen zijn er verschillende routes met uitzichtpunt.

Natuurlijke ontwikkeling

Het ontwerp van het gebied is geïnspireerd op het landschap uit de veentijd. In het gebied is veel gebaggerd. Hierdoor zijn strakke lijnen in het landschap ontstaan. Deze lijnen zijn intact gehouden, maar zullen in de loop van de tijd door natuurlijke processen zoals wind en erosie vervagen. De natuur krijgt de ruimte om de uiteindelijke vorm van de slenk te bepalen. Nieuw aangeplante bomen zorgen voor een gevarieerd landschap en maken de cultuurhistorie van Westerbroek opnieuw zichtbaar.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nieuws

menu