Aangeboden door

Noordelijke scheepvaartsector werkt samen aan duurzamere schepen

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (links) overhandigt de cheque aan directeur Guus van der Bles van Conoship International. Foto: Provincie Groningen

De scheepvaartsector in Noord-Nederland gaat samenwerken om de scheepvaart duurzamer te maken en te digitaliseren.

Een samenwerkingsverband van 21 rederijen, scheepswerven, toeleveranciers, laboratoria, hogescholen en de Rijksuniversiteit Groningen krijgt hiervoor een Europese subsidie van € 1,4 miljoen. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol overhandigde op 13 juli een cheque aan de initiatiefnemers van het innovatieproject.

Vooroplopen

De ‘Green Maritime Coalition’, opgericht op initiatief van de Groninger Maritime Board en Conoship International, wil vooroplopen in de overgang naar scheepsbouw en scheepvaart, waarbij geen CO2 meer wordt uitgestoten. Hierbij worden technieken gebruikt zoals digitalisering, het afvangen van CO2 aan boord en de robotisering van bouwprocessen.

Samenwerking

De scheepvaartindustrie in het noorden ziet door de energietransitie grote mogelijkheden om een belangrijke wereldspeler te worden in het ontwikkelen en leveren van groene technologieën voor de scheepvaart. Samenwerking tussen bouwers, technologie-ontwikkelaars, rederijen en kennisinstellingen is hiervoor essentieel. Groningen heeft een sterke scheepvaartindustrie en de werkgelegenheid in deze sector is groot. De provincie ziet in de ontwikkelingen in de duurzame scheepvaart kansen voor veel nieuwe banen.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nieuws

menu